Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Retorik-konsten att tala inför en publik

Skapad 2018-04-12 13:25 i Östergårdsskolan gr Halmstad
Rätt att tala - vett att lyssna!
Grundskola 4 – 6 Svenska
Ibland kan det kännas hemskt att ställa sig framför en grupp och prata. Kanske är det så för dig? Kanske får du ont i magen, känner dig svag i knäna och får darriga händer. När du väl börjar prata tappar du bort orden eller tycker att det du säger låter dumt.

Hur gör man för att bli mindre nervös? Hur gör man för att få folk att vilja lyssna?

Retorik betyder talarkonst.

Under retoriklektionerna kommer du få redskap som gör dig säkrare när du talar inför en grupp. Vilket yrke du än väljer i framtiden så kommer du ha nytta av att våga tala inför andra. Det är också viktigt i vårt demokratiska land att du vågar säga vad du tycker!

Men du...

Glöm inte att det är lika viktigt att vara en god lyssnare, som det är att vara en god talare!

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

 • vara en god lyssnare som kan ge bra guldkorn och tips
 • våga redovisa något för en grupp
 • använda vissa retoriska redskap för att bli en "proffsig" talare (som att tex. "inta scenen" och använda stödord på papper)
 • använda rösten och kroppsspråket som redskap för att fånga lyssnarna

Hur ska vi lära oss detta?

 

 • I lekar och övningar får du träning i att använda ögonkontakt och kroppsspråk mm.
 • Vi ser på små korta filmer om hur man är en god talare.
 • Vi har gemensamma genomgångar där vi pratar om och tränar på intonation, pausering och på att betona ord, använda kroppsspråk etc.
 • Du förbereder dig och tränar på presentationer som du först framför i liten grupp, sedan i större grupp. Då får du även chans att prova på att använda dig av talkort.
 • Vi övar på att ge tips till andra som talar.

Vad som kommer att bedömas:

Se bedömningsmatris

Hur du får visa vad du kan:

 • Du kan visa att du är en god lyssnare vid redovisningar och genom att ge guldkorn och tips efter ett framförande.
 • Du kan visa att du är en god talare genom att hålla ett muntligt framförande för gruppen.

 

Matriser

Sv
Retrorik

E
C
A
Vara en god lyssnare
Du sitter tyst när någon annan pratar/redovisar, men du glömmer att ha ögonkontakt. Det kan också hända att du plockar med saker när någon redovisar.
Du sitter tyst och lyssnar koncentrerat på den som pratar/redovisar. Du har ögonkontakt med talaren och visar att du är en aktiv lyssnare. Efter framförandet ger du korta guldkorn och tips, som tex. *bra berättelse*.
Du har ögonkontakt med talaren och visar att du är en aktiv lyssnare under framförandet. Du motiverar dina guldkorn och tips så att talaren kan ha bra nytta av av din feedback. Du ställer relevanta frågor till talaren.
Tala i och inför en grupp
Du vågar prata i en mindre grupp, men håller mest med någon annan i vad han/hon har sagt. Du räcker sällan upp handen och svarar på frågor i helklass.
Du vågar framföra dina egna idéer och åsikter under grupparbeten. Om du har förberett dig och tränat innan, vågar du stå inför klassen/gruppen och läsa/redovisa något.
Du framför ofta dina idéer och åsikter under grupparbeten och inför klassen. När du inte håller med en kompis, så säger du det till honom/henne på ett bra sätt. Du vågar stå inför klassen/gruppen och redovisa fast du inte har förberett dig.
Använda retoriska redskap vid muntligt framträdande
Du vågar ställa dig inför klassen och redovisa något. Innan du börjar tänker du på att "inta scenen" och ser till att publiken är redo.
Du "intar scenen", ser till att publiken är redo och har ögonkontakt med lyssnarna ibland under redovisningen. Du talar lagom högt och snabbt. Ditt framförande kan ibland upplevas som lite "trevande" eller "hoppigt" utan smidiga övergångar mellan delarna/rubrikerna.
Förutom "väldigt bra"-kriterierna så använder du dig av talkort med stödord. Din redovisning har en röd tråd med bra övergångar mellan de olika delarna/rubrikerna. Du tänker på hur du använder ditt kroppsspråk och varierar tempo och röstläge för att fånga publiken.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: