Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

BIldanalys

Skapad 2018-04-13 11:08 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundskola 6 Svenska
Klick! Tiden stannar och livet fryser i en bild. Vad ser du?

Innehåll

Bildanalys

Precis som en text så berättar bilden, men bilden berättar bara om ögonblicket. Bilden är en snabb och effektiv berättare. Du får direkt ett första intryck av situationen. Om du tar dig tid och studerar en bild mer ingående så kommer du märka att den berättar så mycket mer. I det här  arbetet kommer du få chansen att lära att tyda bildens språk. 

Arbetsgång:

Vecka 15

Evelina kommer att gå igenom bildanalys med hjälp av en power point. Du kommer att få ett häfte med inledande tankar och frågor kring bildanalys. Tanken med detta häfte är att du som slutuppgift ska välja en bild att analysera. Spara häftet - frågorna som finns där i kommer du att behöva igen. (svenskalektionen utgår tyvärr p g a NP i matte) 

Vecka 16 

Du kommer att få fundera på hur bilder byggs upp. Du kommer att få göra 2 uppgifter. Den ena handlar om perspektiv i bilder och den andra handlar om att matcha ihop en låttext med en bild och fundera på hur de hänger ihop.

Som extra uppgift kommer det finnas en bild att analysera. 

Vecka 17

Vi kommer att fördjupa oss i analys

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6
 • Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
  Sv  4-6
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: