Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturrutan

Skapad 2018-04-13 14:29 i Hemmings förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola

Innehåll

Vi kommer under följande vecka att dela in Myran och Larvens barn i två grupper. Detta för att alla ska få ta del av alla moment och att vi enklare ska kunna arbeta i mindre barngrupper, vilket ökar möjligheten att fokusera på barnens individuella utveckling. Denna planering kommer att fortgå en tid framöver och vi arbetar som vanligt med projekt tisdagar till torsdagar.

 

Tisdag:

Ena barngruppen går till naturrutan. Den andra stannar kvar och arbetar med bland annat fåglar genom att lyssnar, titta på och måla fåglar.

 

Onsdag:

På onsdag kommer vi att gå alla tillsammans till naturrutan och ha en längre utedag. Då kommer vi få mycket tid till utforskning. Barnen kommer också att äta korv i skogen.

 

Torsdag:

På torsdag följer vi tisdagens planering men skiftar barngruppen

 

 

Vad är naturrutan?

Naturrutan är en förutbestämd plats i Stabbyskogen dit vi kommer gå till flera gånger med barnen. Genom att barnen får besöka samma plats får de utrymme till reflektion och att kunna delta i pedagogisk dokumentation. Vi kan diskutera med barnen om vad som skedde föregående besökstillfällen samt om skillnader uppstått. Vid vår uttänkta naturruta finns exempelvis myror. Barnen får då möjlighet att se förändringar i myrornas bo. Har det kommit fåglar sen vi var där sist?

 

Barnens egna reflektion

Genom att stanna kvar på förskolan kan barnen få lära sig om vad som finns i skogen och vilka som lever där. Hur ser de ut? Hur låter de? m.m. Om barnen vill ta med sig något från skogen får de också utrymme att utforska tillsammans med sina kompisar och pedagoger.

 

Dokumentation

Vi kommer att dokumentera genom att ta bilder på barnens lärande, dels i skogen men också på förskolan. Barnen får sedan möjlighet att kunna reflektera över vad de varit med om och

 

Syfte

Syftet med naturprojektet är att barnen ska få upptäcka och utforska de vårtecken som kommer. Vi kommer att fokusera på djur men också på växter.

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: