Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi, Hållbar utveckling, v 16-19

Skapad 2018-04-13 15:08 i Kärlekens skola Halmstad
Levnadsvillkor på olika ställen i världen
Grundskola 6 Geografi
Varför är levnadsvillkoren så olika beroende på var man bor i världen? Vi undersöker tillgången på rent vatten, mat och andra naturresurser.

Innehåll

Vi undersöker varför levnadsvillkoren är ojämlika beroende på var man bor på jordklotet. En del människor har till exempel tillgång till utbildning, hälsovård, medborgliga rättigheter samt till mer naturresurser, mat och rent vatten än andra. Varför är det så? Kan man göra något åt den ojämlika fördelningen?

Vi arbetar med läroboken Utkik, Geografi s 140-152 och några andra ställen i boken som handlar om hållbar utveckling. Dessutom innehåller avsnittet en del film, ljudupptagningar och lite annat material smått och gott.

Vi avslutar området med någon form av examination.

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
  Ge  E 6
 • Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
  Ge  E 6
 • Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
  Ge  C 6
 • Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
  Ge  C 6
 • Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då välutvecklade och väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
  Ge  A 6
 • Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då välutvecklade och väl underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
  Ge  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: