👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Vi ska jobba med tekniska produkters historia och hur teknisk utveckling kan ske, vilka drivkrafter som finns och så ska du få prova på att utveckla en teknisk konstruktion som kan lösa ett problem. Vi ska också lära oss hur man kommunicerar tekniska lösningar, t ex genom att göra ritningar av olika slag.
Du ska under den här perioden göra en presentation om en uppfinning och om dess historia, samt drivkrafterna bakom utvecklingen.
Sedan ska alla identifiera ett problem och försöka hitta någon teknisk lösning, som kan hjälpa till att göra situationen bättre.
Du ska göra en presentation av din konstruktion, som innehåller tekniska begrepp och ritningar, både sådana du gjort för hand och med hjälp av ett datorprogram.
Jag kommer bedöma din förmåga att:
- identifiera problem och behov, som kan lösas med teknik och att utarbeta förslag till lösningar
- använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer, t ex att förklara hur något fungerar, beskriva användning och att göra skisser, ritningar och annan dokumentation
- resonera runt vilka konsekvenser olika teknikval ger för individ, samhälle och miljö
- analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid
Vi kommer att titta på filmer om teknikens historia, diskutera olika produkters betydelse för samhälle och individ, vad en uppfinning är. Du kommer att få söka information på egen hand och jag kommer att presentera vissa saker. Du ska lära dig hur man gör en bra ritning, och du ska utveckla en egen idé.
Begreppslista:
Stegvis utveckling, teknisk lösning, behov, drivkrafter, hjul, fjädring, ångmaskin, förbränningsmotor, cykel, utväxling, batteri, elbil, löpande band, drivaxel, vevstake, elmotor, luftfyllda däck, prototyp, patent
Inlämningsuppgifter:
1) Teknikhistoria - en uppfinning
2) Din egen tekniska produkt