Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Svenska språkhistoria

Djurgårdsskolan, Kristinehamn · Senast uppdaterad: 16 april 2018

Eleverna får en grundlig genomgång om den svenska språkhistorian. Eleverna ska sedan välja en epok att fördjupa sig ytterligare i och presentera muntligt.

Svensk språkhistoria uppgift

Hur kom svenska språket till?

 

Nu har du lärt dig om flera epoker i språkhistorien. Namnen på dem finns här nedan. Din uppgift är att välja en epok och bläddra tillbaka i Prezin och ta reda på under vilken period den varade och notera vad som utmärker epoken. Ta även hjälp av Internet, men kom ihåg att källhänvisa korrekt.

 

  • Runsvenska
  • Fornsvenska
  • Nysvenska
  • Nusvenska

 

Reflektera också över:

 

  • På vilket sätt har epokerna påverkat och förändrat det svenska språket? Nämn några saker från det svenska språkets utveckling och din epok som du tycker är speciellt viktiga och som påverkar oss än idag?
  • Vad tycker du om att det svenska språket hela tiden förändras? Är det bra eller dåligt? Försök att motivera dina tankar.
  • Hur tror du att det svenska språket kommer att se ut om hundra år med tanke på hur utvecklingen har sett ut hittills?

 

Skriv ner dina svar. När du är färdig ska du göra en presentation i Google Presentation eller Prezi. Presentationsprogrammet ska förtydliga, förstärka och levandegöra den fakta som du förmedlar. Presentationen ska ta cirka fem minuter. Varje bild/slide ska innehålla en punkt. Glöm inte att källhänvisa genom att klistra in länkar i varje bild/slide.


Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback