👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Novellskrivning åk 7

Skapad 2018-04-16 10:34 i Hallenskolan Mölndals Stad
Genom att både höra och läsa noveller samt studera hur en novell är uppbygd skall ni få inspiration till att skriva en egen.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Det är en konst att skriva en novell. Man kan inte bara sätta sig ned och skriva en berättelse. Med hjälp av rätt struktur och ökad förmåga att beskriva karaktär, känslor och miljö kommer ni att lyckas skriva en novell att vara stolt över.

Innehåll

 

Ni skall få både höra och läsa noveller samt studera det mönster efter en novell oftast är skriven.

Vi kommer öva på att beskriva personer, känslor och miljö på olika sätt som fångar läsarens intresse.

Med hjälp av denna inspiration samt er egen fantasi skall ni sedan skriva er egen novell som skall vara färdig den 15/5.


 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Svenska kunskapskrav år7-9 (Bedöms vid novellskrivning)

F
E
C
A
Skriva
Språklig variation och anpassning till normer och strukturer
Har ännu ej uppnått godkänd nivå.
Du kan skriva olika typer av texter med ett ganska varierat språk och du binder ihop texten på ett enkelt sätt. Du anpassar språket till den typ av text du skriver och använder regler för hur man skriver på ett ganska bra sätt.
Du kan skriva olika slags texter med ett varierat språk och binder ihop texten på ett utvecklat sätt. Du anpassar språket till den typ av text du skriver och använder regler för hur man skriver på ett bra sätt.
Du kan skriva olika slags texter med ett mycket varierat språk och du binder ihop texten på ett välutvecklat sätt. Du anpassar språket till den typ av text du skriver och använder regler för hur man skriver på ett mycket bra sätt.
Skriva
Berättande texter
Har ännu ej uppnått godkänd nivå.
Du kan skriva berättande texter med enkla beskrivningar och olika sätt att berätta. Du bygger upp handlingen på ett enkelt sätt.
Du kan skriva berättande texter med utvecklade beskrivningar och olika sätt att berätta. Du bygger upp handlingen på ett utvecklat sätt.
Du kan skriva berättande texter med välutvecklade beskrivningar och olika sätt att berätta. Du bygger upp handlingen på ett välutvecklat sätt.