Skolbanken Logo
Skolbanken

utvärdering ht 2017

Hosiannaskolans Förskola, U Aktiva Piloter · Senast uppdaterad: 16 april 2018

utvärdering av hösten 2017

Utvärderingen hösten/vintern 2017

 

Språk

Den här terminen har vi lyft hon och han under fruktsamlingarna där vi har sjungit barnens namn och pekat mot dem så att barnen lär sig varandras namn samt kön.

 

Vi har börjat arbeta lite smått med språkmaterialet ”före Bornholmsmodellen” där vi har tagit ut ramsor,sånger och sagor passande den här gruppen. Vi har läst enklare berättelser för dem där vi valt att lägga fokus på bilderna i syfte för att dom själva sedan ska kunna återberätta berättelsen genom att kolla på bilderna, vilket dom har uppskattat och vissa barn återberättar inte bara utan härmar dessutom olika ljud vi i personalen gör när vi berättar sagan. ”Lilla lilla gumman” en berättelse som kommer från språkmaterialet ”före Bornholmsmodellen” är en av deras favoriter.

 

Några ord som barnen kommer ihåg när vi visade bilderna ur berättelsen för barnen är:

 

Lilla lilla gumman

Katten

Bordet

Stolen

Stäva

 

Vi kommer att fortsätta arbeta med”före Bornholmsmodellen” 2018

 

Matematik

I med att vi på senapskornet har små barn har vi lagt vårt fokus på att räkna alla barnen vid fruktsamlingarna.

Där får dom reda på hur många barn som är med denna dag.

Vi har också räknat med barnen när vi har lekt tillsammans, som till exempel klossar eller andra leksaker som vi leker med.

Vi vill till våren lägga lite mer fokus på matematik. Vi har i tanke att vi ska visa siffror som symboliserar deras ålder och sedan sätta upp dem så att dom ser dem och memorerar hur tex siffran 3 ser ut.

 

Natur

Vi hade ett bär tema vecka 38-42 där vi pratade om blåbär och hallon. Dom fick se bilder på bären, vilken färg dom hade och vart man kunde hitta dem.

Självklart fick barnen smaka dem. Barnen tyckte mycket om dem.

Vi bakade en blåbärskaka och gjorde en hallon smoothie.

Vi har också lyssnat och titta i en djurljudbok som barnen gillar mycket och några barn härmar och säger vilka djur som dom ser i boken.

Vi kommer att prata mer om djur till vårdterminen då vi kommer att gå in i temat "djur på bondgården".

 

Kristen Profil 

Vi har under terminens gång uppmärksammat att barnen enklare fattar intresse och lär sig via sång och musik och vi har därför lyssnat och sjungit till enklare låtar om berättelser ur bibeln.

Vi ber som vanligt före varje måltid och barnen säger glatt amen i kör i slutet av bordsbönen.

Vi har dessutom köpt in böcker om olika bibelberättelser så att de barn av intresse kan få bläddra och vi pedagoger läsa för dem.

Över jul har vi pratat mycket om Jesus och varför vi firar jul och barnen har övat för fullt på julsånger och inför julevangeliet som de visade er föräldrar på julavslutningen.

 

Gymnastik

I och med att vi har så pass små barn i vår grupp så är just det här med motorik jätte viktigt att börja träna på och de gör vi när tiden finns till på ett sätt som fångar upp barnens intresse, i form av dans och musik bla. Vi har under denna termin pratat mycket om babblarna och lyssnat på deras skiva som vi sjungt med till och dansat för fullt och barnen har följt våra enkla danssteg.

Nu under vinter tid får vi hålla oss till förskolans lekplats då de är lite besvärligt att få med sig alla vagnar ut i slasket, men vi har i sikte att till våren ta med oss barnen ut på en utflykt och ett mål vi har med det är att de lite äldre barnen ska vänja sig vid gå i grupp.

 

Teman

Vi har under hösten haft 3 olika teman vi jobbat med och de har varit Vänskap, Bär, Kroppen och i december gick vi in på temat Jul.

Vänskap

Vi introducerade barnen för nanmlåten ”var är (barnets namn)” där de fick peka på det barnets vars namn vi sjöng och syftet med detta var så att barnen skulle lära sig sina vänners namn. Vi pratade kortfattat och enkelt, om vad vänner är och gör, dvs är snälla mot varandra, leker med varandra och att vi alla på förskolan är vänner med varandra.

Vi märke ganska snabbt hur två-åringarna i gruppen verkligen förstod innebörden av att vara vänner och ett barn sa vid ett tillfälle:

Barnets namn, är min kompis”

Bär

Vi hade tänkt vi skulle hinna prata och låta barnen smaka Hallon, Blåbär och Lingon men hann bara med Hallon och Blåbär.

Vi pratade om var bären växer och varje morgon på samlingen frågade vi barnen vilket bär vi pratade om sist, vilket dom mer än gärna ville svara på.

Kroppen

Vi skrev ut bilder på näsan, munnen, ögonen och öronen i färg, vilket fick barnen att fatta intresse och visade därefter var de sitter på huvudet/ansiktet. De minsta barnen i gruppen som ännu inte lärt sig det verkar ha lärt sig det nu. 

Exempel: Ett barn, 1.5 år säger "öra" och pekar på örat. Ett annat barn, 2 år säger "öga, näsa, mun" och visar var i ansiktet de är.

Julen

Vi har under julen pratat en hel del om varför vi firar jul och Jesu födelse i och med att vi framförde julevangeliet tillsammans med barnen på julavslutningen. Vi har även läst lite böcker kring temat jul samt färglagt bilder med julmotiv. Vi har bakat pepparkakor och lyssnat på julmusik vilket barnen har uppskattat och tyckt varit mysigt. Vi har även pysslat och klippt i papper och satt upp en pappers-julstake i fönstret där vi varje ny vecka i advent satt dit en låga vid första,andra, tredje och fjärde advent. 

 

Övriga reflektioner:

Vi har under terminen gång imponerats en hel del av våra 1 och 2 åringar som ständigt utvecklas och lär sig nya ord. Framförallt märkbart har de varit på de allra minsta på avdelningen som i början av terminen kunde några få ord, som nu några månader senare kan väldigt många ord och till och med kortare meningar och visar att dom har förståelse om det som händer i deras omgivning.

Några exempel: En av våra 1 åringar inledde vår bordsbön med ”gode gud”. Ett annat barn, 1 år säger ”bada” och pekar på en bild på ett badkar som vi har uppsatt vid skötbordet. Ett annat barn utbrister ”wow” när ett annat barn gör något imponerande.

Vi visade barnen i början av terminen lite enklare tecken så som äpple, banan, mjölk, äta, tack och lite djurtecken så som häst, katt, hund osv. Men vi har inte hunnit använda dem så mycket som vi egentligen hade velat, men bara för sakens skull så frågade vi barnen nu, några månader senare om dom kom ihåg något tecken och förvånande nog så kom de flesta av våra 2 åringar ihåg de flesta av dem och kunde till och med demonstrera dem.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback