Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

4 - 6

Friluftsliv och utevistelse

Anneroskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 16 augusti 2022

Utevistelse är roligt och blir ännu roligare om man har kunskap om hur man ska bete sig ute i naturen samt har rätt utrustning. Ni ska få möjlighet att utveckla era kunskaper kring Allemansrätten och hur ni kan förhålla er till olika aktiviteter i skogen på bästa sätt.  Ni ska även få utveckla era kunskaper om hur ni läser och följer en karta.

Syfte

Undervisningen i ämnet  ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor, intresse för att vara fysiskt aktiva, och vistas i olika natur- och utemiljöer under olika årstider. Eleverna ska få möjligheter att utveckla en hälsosam livsstil.  Genom positiva upplevelser av rörelse ute, samt friluftsliv, kan eleverna utveckla en positiv inställning till fysisk aktivitet och få ett aktivt friluftsliv. Detta kan senare i livet leda till ett mer hälsosamt liv och god hälsa.

 

Undervisning och arbetssätt

Under höstterminens första månader och vårterminens sista månader kommer vi att vara utomhus på idrottslektionerna. Vi kommer genomföra friluftsaktiviteter, lekar och rörelser på skolgårdsområdet,  i vårt närområde i närliggande   natur- och utemiljö. Du ska få fortsätta att lära dig att orientera - tyda och följa kartor utan eller med stöd av digitala verktyg. Olika svårighetsgrad och längd finns på kontroller och banor. Du ska förstå hur en karta är uppbyggd med färger och symboler samt fortsätta att utveckla att "passa kartan". Olika orienteringsövningar som fotoorientering, Xnote   och Dalhemsslingan.  Vi kommer även att ha teoretiska lektionspass.

Eleverna kommer att få samtala och reflektera över sin egen rörelseaktivitet. Information och samtal kring vikten av och sambanden mellan fysisk aktivitet och hälsa. Vidare samtala och värdera vad vi bör ta hänsyn till när vi vistas ute i natur- och utemiljöer under olika årstider. Rättigheter och skyldigheter enligt allemansrätten.  I friluftsliv testar vi på olika praktiska moment med Allemansrätten i åtanke.

 

Du ska utveckla dina kunskaper och förmågor genom att:    

  • Aktivt delta i genomgångar och övningar.
  • I lekar och övningar träna på att "passa kartan".
  • Med hjälp av olika kartor följa banor i känd miljö
  • I lekar och övningar fortsätta tillämpa Allemansrätten.
  • I lekar och övningar delta så aktiviteten blir säker och trygg för alla.

Vad bedöms 

  • din förmåga att delta i lekar och anpassa rörelser i skiftande  natur- och utemiljö under olika årstider 
  • din förmåga att samtala om och reflektera över din egen rörelseaktivitet, fokus på upplevelsen av rörelsen i lek, hälsa, natur- och utevistelsen
  • din förmåga att passa, läsa kartan och använda den i olika orienteringsbanor
  • din förmåga att berätta hur en karta är uppbyggd med färger och symboler, leta efter kontroller,  sätta upp egna kontroller på givna platser 
  • din förmåga att följa en karta  där du ensam eller tillsammans med en kompis ska hitta kontroller - orientera dig i kända miljöer
  • din förmåga att följa Allemansrättens regler när du genomför aktivitet
  • din förmåga av säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.
  • din förmåga att värdera och bedöma dina egna kunskaper i orientering

 

 Hur går bedömningen till

Bedömning sker via observationer, samtal och självvärdering. och hur du ensam eller tillsammans med en kompis genomför de olika orienteringarna.  Skriftlig test på symboler och färger.  Hur du genomför aktiviteter i natur - och utemiljö utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden. Jag kommer även att bedöma hur du har utvecklat dina kunskaper och förmågor med hjälp av matrisen i unikum.  

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förmåga att genomföra och anpassa aktiviteter inom friluftsliv och utevistelse efter olika förhållanden och miljöer,

förmåga att planera, genomföra och värdera olika aktiviteter utifrån hur de påverkar fysisk förmåga och hälsa, och

förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser samt att simma och hantera nödsituationer på land och i vatten.

Sammansatta motoriska grundformer med och utan olika redskap.

Lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Att orientera sig i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan stöd av digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.

Utforskande av möjligheter till och genomförande av friluftsaktiviteter, lekar och rörelser i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.

Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten och dess tillämpning i praktiken.

Matriser i planeringen
Friluftsliv och orientering
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback