Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Minoritetsspråk och nordiska språk, år 6

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 27 april 2018

I arbetsområdet kommer du bekanta dig med Sveriges fem minoritetsspråk och våra grannspråk; norska, danska, isländska och färöiska.

 

Arbetssätt:

  • Föreläsning
  • Läsa och lyssna på texter på olika språk
  • Skriftliga uppgifter enskilt och i par
  • Muntlig presentation av ett minoritetsspråk (grupparbete)

 

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma följande förmågor:

  • Dina kunskaper och reflektioner om grannspråk och nationella minoritetsspråk.
  • I vilken utsträckning du är aktiv i olika samtalssituationer (möjlighet ges att visa denna förmåga i både helklass och i mindre grupper).
  • Din förmåga att söka och sammanställa information från relevanta källor.
  • Förmågan att hålla en muntlig presentation.
  • Hur väl du använder ett presentationsverktyg för att förstärka och förtydliga ditt framförande.

 

 

 


Läroplanskopplingar

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar, egna formuleringar och god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Minoritetsspråk och nordiska språk, år 6
Uppgifter
Frågor till grupparbetet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback