👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Håll Sverge rent- skräpplockarvecka, 17

Skapad 2018-04-18 15:39 i Junibackens förskola Ludvika
Förskola
Skräplockarveckan är en del av Håll Sverige rent kampanjen. Då många skolor och förskolor går ut och plockar skräp i pedagogiskt syfte.

Innehåll

Under vecka 17 kommer vi att jobba med Håll Sverige rent kampanen- skräplockarveckan.

Vi går ut tillsammans med barnen och plockar skräp i vår närmiljö(på tisdag) och detta kommer att sorteras och

det vi kan återvinna går vi till en återvinningsstation med.(torsdag)  Vi kommer även att få besök av Skräp lisa och vi kommer att tillsammans med henne gå till Återvinningsstationen.

 

Bra att tänka på när du plockar skräp med barn

Prata om skräpet

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.

Var uppmärksam på farligt skräp

Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

 

Kopplingar till läroplanen

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö98 Rev. 2016