Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SFIKUD91

Blogg

Vuxenutbildningen i Flen (arkiv), Flen · Senast uppdaterad: 15 maj 2018

Blogg Vad är blogg för något? En blogg skrivs på nätet och är en plats där man kan skriva sina tankar, åsikter eller använda som offentlig dagbok. Syftet med texten är att informera eller underhålla. När du skriver i en blogg kallas det för att göra ett inlägg. Varje inlägg behandlar ett visst ämne, och en blogg kan bestå av flera bloggare som samarbetar. Vissa bloggar kan handla om flera olika ämnen, medan andra är fokuserade till ett visst ämne som bevakas ur olika aspekter. Man kan dela in bloggarna efter dess innehåll och då tala om politiska bloggar, dagboksbloggar, modebloggar, företagsbloggar, marknadsföringsbloggar, affärsbloggar etcetera. Att använda en blogg som en öppen dagbok är mycket vanligt. Företagsblogg Företagsblogg är en form av blogg som drivs av ett företag. Vanligt är att nystartade internetföretag använder bloggen som en kommunikationskanal till kunder och användare. Det är numer ett vanligt sätt att marknadsföra sin produkt genom att starta en blogg. Inredningsblogg En inredningsblogg är en samlingsplats för inspiration och tips inom inredning. I den här typen av bloggar är bilder huvudfokus. Bilderna kan komma från diverse inredningstidningar, från bloggaren eget hem eller från inredningsbutiker. Reseblogg Resebloggar innehåller vägledning och inspiration till resor, oftast baserat på bloggägarens personliga erfarenheter från resor. Bland inläggen kan det finnas reseguider, praktiska tips inför och under resor samt skildringar från olika resmål. Träningsblogg/idrottsblogg En träningsblogg är en blogg med träning och/eller idrott i fokus. Forskarblogg Forskarbloggar är bloggar författade av personer med anknytning till forskning. I forskarbloggen beskriver forskare sin forskning för en bredare publik. Vad är typiskt för bloggar? - Kronologisk text - Vardagligt innehåll och språk - Tidsangivelser, t.ex. förra veckan, igår - Verb i preteritum

Nu ska vi jobba med kapitel “Blogg”



1A. Vad är en blogg för något?

B. Finns det olika sorters bloggar?

B. Vad är speciellt med en blogg? Vad ska man tänka på när man skriver en blogg?

C. Varför skriver man bloggar?

D. Var kan man hitta bloggar?

 

2. Översätt orden, förklara vad de betyder på svenska och hitta synonymord Tänk på om synonymorden är formella eller informella Ange också ordklass och skriv en mening där du använder dig av ordet. (Uppgift 1 - Ordinlärning)

 

3. Lyssna på din lärare som läser blogginlägget på sidan 23 och fråga om sådant som du inte förstår.

 

4. Läsförståelse - Svara på frågorna på sidan 24

 

5. Läs sidan 24-25 och svara på frågorna 7-10

 

6. Muntlig produktion - Sammanfatta blogginlägget muntligt (sidan 23) med hjälp av tankekartan på sidan 21. Skriv ned nyckelord.

 

7. Jobba med grammatik och ordföljd (Uppgift 2 - Grammatik)

 

8. Vi gör hörförståelsen tillsammans. (Uppgift 3 och 4 - Hörförståelse skriva och lyssna)

 

9. Vi har diktamen och tränar på orden via quizlet

 

10. Skrivuppgift (Uppgift 5)

Till webbplatsen “Från topp till tå” skickar människor in sina bloggar för att berätta om vad de gör för att må bra i både kropp och själ. Man delar med sig av tankar och erfarenheter i sina kommentarer.

 

Skriv en blogg och beskriv vad du gör för att må bra både till kropp och själ. Inled och avsluta din blogg på ett lämpligt sätt och glöm inte vad som är typiskt för bloggar.

 

Vad gör du för att må bra i både kropp och själ? Motivera (t.ex. äter rätt, rör på mig, kopplar av, tänker positivt, sover tillräckligt, har balans i livet, har en meningsfull fritid…) Finns det något du behöver bli bättre på?

 

Skicka din skrivuppgift till din lärares vuxmail för att få respons och för att kunna bearbeta din text.

 

4. Muntlig interaktion - I en grupp ska ni läsa varsin blogg från nätet och berätta om de bloggar som ni läst för varandra. Sedan ska ni ha diskutera de ämnen som bloggarna handlar om. Glöm inte att alla ska tala. Ni ska lyssna på varandra och ställa följdfrågor.




Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1 - Ordinlärning
Uppgift 2 - Grammatik
Uppgift 3 - Hörförståelse/Skriva
Uppgift 4 - Hörförståelse/Lyssna

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback