Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

8 - 9

Bandlab - din egen studio, sjuan.

Bohusskolan, Ale · Senast uppdaterad: 3 maj 2018

Gör din/er egen låt i BandLab!

Under de sista veckorna ska vi jobba med att skapa musik med hjälp av Bandlab. Detta gör vi individuellt eller parvis. Vi kommer använda oss av loopar samt mjukvaruinstrument för att skapa och spela in en egen låt.

 

Ni kommer behöva göra egna konton (som student) på www.bandlab.com. Det är gratis och tar bara någon minut. 

Ni ska skriva en processdagbok där ni, i slutet av varje lektion, kort skriver om hur arbetet går med egna ord. Denna lämnar ni sedan in i uppgiften "Processdagbok".

 

Låten ni skapar/efterliknar och spelar in ska ha minst 3 olika delar som skiljer sig från varandra och vara minst 1:30.

 

Jag föreslår följande arbetsgång:

1. Vilken slags låt vill ni göra? En upp-tempo eller långsam? Hip-hop eller rock? Vill ni skapa någon särskild känsla med låten? Diskutera och bestäm!

2. Börja leta efter loopar och ljud ni tycker om. Ni kanske behöver trummor (beat), bas, ackord (Piano, gitarr, synt), melodi osv? Prata med varandra om vad ni vill ha med i låten!

3. Börja forma låtens olika delar genom att sätta ihop loopar eller pröva er fram med olika mjukvaruinstrument. Testa er fram och välj det som ni tycker låter och passar låten bäst!

4. Diskutera vilken ordning delarna ska vara och testa olika kombinationer.

5. Ska ni ha några riktiga instrument eller sång? Kanske behöver ni skriva en text och melodi? Fundera över detta, och tänk efter ifall ni har tillräckligt mycket tid att göra dessa steg.

5. Färdigställ låten och diskutera ifall ni vill ändra något eller lägga till något innan låten är klar. Diskutera och bestäm volymbalansen mellan de olika spåren (instrumenten). 

6. Skicka in i uppgiften "Inlämning av låt".

 

Eftersom vi bara har några få lektioner kvar, gör ni så mycket ni hinner och lämnar in resultatet oavsett hur långt ni kommit.

 

Lycka till!


Läroplanskopplingar

skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och

Musikskapande i olika genrer, till exempel visor, ljudkompositioner och låtar.

Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.

Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers, refräng och ackord som byggstenar för att musicera och komponera musik i olika genrer och med varierande instrumentation.

Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.

Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.

Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.

Eleven kan även ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.

Eleven kan även ge utvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som efter någon bearbetning kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.

Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Inlämning av låt
Processdagbok

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback