Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild, Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

Massmedia, bildanalys år 8

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 23 april 2018

Vi pratar om och tittar på olika typer av massmediabilder. Uppgiften består av både en enskild del och en grupp del. Enskild uppgift: Ni väljer en valfri bild ur en dagstidning som ni sedan gör en bildanalys på. Tänk på att välja en bild som du reagerar på något sätt av, blir upprörd av osv. Gruppuppgift: gruppen kommer få en bestämd kategori, propaganda, nöje, reklam eller nyhetsbild tilldelad. Gruppen bestämmer redovisningssätt, film eller affisch. Väljer man affisch spelar man in redovisningen.

Introduktion

Bild

Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska och känslomässiga upplevelser. Kunskaper om bilder och bildkomunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människor utveckla, förståelse för att kommunicera med bilder, sin kreativitet och sin bildskapande förmåga.

Vi pratar om och tittar på olika typer av massmediabilder. Uppgiften består av både en enskild del och en grupp del. Enskilduppgift: Ni väljer en valfri bild ur en dagstidning som ni sedan gör en bildanalys på.

Gruppuppgift: gruppen kommer få en bestämd kategori, propaganda, nöje, reklam eller nyhetsbild tilldelad. gruppen bestämmer sedan redovisningssätt, film ( redovisa genom ett nyhetsprogram, talkshow, reklamfilm, propaganda film etc) eller affisch. Väljer man affisch spelar man in redovisningen.

 
 
 

Bildanalys

Enskild uppgift

Bildanalysen ska lämnas in på google drive.

Texten ska skrivas som en löpande text, alltså inte som svar på frågor. Alla dina ställningstaganden ska motiveras, det räcker inte med att svara med några ord. Tänk på vad, varför och hur. Det var ju det där med utvecklade resonemang...

  • Vad föreställer bilden?
  • Vad ser du på bilden? Vilka färger dominerar, finns det djup i bilden, hur är motivet placerat, är det en helbild (hela personen syns), halvbild eller närbild.
  • Har fotografen använt något speciellt perspektiv och varför tror du isåfall att han använt det, fågel-, grod- eller  värdeperspektiv ( då man låter något eller någon få mer fokus i bilden) 
  • Finns det rörelse i bilden och hur ser du det isåfall?
  • När och var tror du bilden är tagen och hur ser du det?
  • I vilket sammanhang är bilden publicerad? (Nyhet, sport, reklam eller propaganda.)
  • Vad tror du hände innan bilden togs och vad tror du hände efteråt?
  • Vad tror du fotografen vill säga med bilden? Försöker fotografen påverka dig? Hur då? (t. ex väcka medkänsla, sensation, verka avskräckande, lockande, humoristisk)
  • Vänder sig bilden till en speciell grupp av människor?
  • Vilken kategori av bild tror du det är (propaganda, reklam, nyhets, nöje) 
  •  Hur påverkas du av bilden? Vilka känslor får du av den ? Varför?

Grupparbete:

 • Ni kommer att få en kategori tilldelat er grupp, nöjes, reklam, propaganda eller nyhetsbilden
• Ni ska beskriva och förklara den tilldelade kategorin
• Diskutera och ta reda på fakta, Skriv ner vad gruppen kommer fram till. Hela gruppen ska kunna redovisa.
• I er redovisning ska ni även ha med; Vad finns det för regler för att få använda andras bilder? Vilka rättigheter och skyldigheter har man som användare och sändare? Hur långt kan man gå med yttrandefriheten och individens integritet i media?
• Redovisningsform: Ni får välja om ni vill göra en kort film eller affisch om den kategori ni fått. Väljer man det senare alternativen spelar man in sin redovisning.

                                                                                                  

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Massmedia, bildanalys åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback