👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mönster och Hilma!

Skapad 2018-04-23 12:23 i Tanumskolan 7-9 Tanum
Grundskola 5 Bild
Mönster finns överallt! Vi undersöker mönster. I naturen, i konsten, i vardagen. Genom linjer, genom former, genom att prova olika tekniker. Vi undersöker snäckor och stenar och försöker hitta deras mönster. Vi undersöker den svenska konstnären Hilma af Klints abstrakta bilder och skapar egna bilder, med ett par av hennes bilder som förlaga.

Innehåll

Mål: 

Du skall efter det här arbetsområdet kunna begreppen abstrakt bild, parafras och symmetrisk/icke symmetrisk. Ett mönster är en abstrakt bild. Du skall känna till konstnären Hilma af Klint som är en av Sveriges största konstnärer. Hon arbetade enbart med abstrakta bilder. Du skall ha utfört ett mönster av linjer som korsas i en brännpunkt på fri hand, du skall ha försökt hitta mönstret i en snäcka/stens yta och du skall ha gjort en tolkning/parafras på en abstrakt bild av Hilma af Klint. 

Undervisning:

Under fyra pass i april 2018 arbetar vi med mönster och pratar om vad mönster är, till och med vecka 19 - 20. 

Bedöming: 

...kommer att ske under passen genom diskussioner. Vad är mönster? Var finns mönster? Vad är en abstrakt bild? Jag kommer att titta på hur väl du genomför och avslutar dina uppgifter. 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6