Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pralinprinsessan, vt-18

Skapad 2018-04-23 13:21 i Da Vinciskolan Ale
En av uppgifterna från tidigare NP i kemi.
Grundskola 7 – 9 Kemi
Att använda naturvetenskaplig information, ta ställning och motivera sitt val är vad som tränas här.

Innehåll

Här ska eleverna använda naturvetenskaplig information från ett faktablad för att ta ställning i frågan kring vilket material man bör välja till en chokladförpackning.
I Texten ska eleven också motivera sitt ställningstagande. Motiveringen ska bygga på både fördelar och nackdelar utifrån aspekterna råvara, egenskap, energiåtgång vid framställning och möjlighet att återvinna.

Matriser

Ke
Val av förpackning

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
a)
Använda naturvetenskaplig information
Eleven använder naturvetenskaplig information ur faktabladet som stöd i sin motivering.
b)
Ta ställning
Eleven tar ställning genom att rekommendera en förpackning.
c)
Motivera ett ställningstagande
Eleven motiverar sitt ställningstagande utifrån en av faktabladets aspekter (t.ex. egenskap) genom att: * Uppge en fördel med den valda förpackningen och *uppge en nackdel med någon av de andra förpackningarna.
Eleven motiverar sitt ställningstagande utifrån två av faktabladets aspekter (t.ex. råvara och möjlighet att återvinna) genom att: * jämföra två av de tre lförpackningarna med varandra och *uppge för- och nackdelar med dessa.
Eleven motiverar sitt ställningstagande utifrån två av faktabladets aspekter (t.ex. energiåtgång vid framställning och egenskap) genom att: * jämföra alla tre förpackningarna med varandra och *uppge för- och nackdelar med dessa.
d)
Anpassa ett brev till ett syfte
Eleven har motiverat sitt ställningstagande enligt ovanstående krav och/eller formulerat en enkel text med viss anpassning till syftet
Eleven har motiverat sitt ställningstagande enligt ovanstående krav och formulerat en utvecklad text med relativt god anpassning till syftet
Eleven har motiverat sitt ställningstagande enligt ovanstående krav och formulerat en välutvecklad text med god anpassning till syftet
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: