👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Arbetsområde i Geografi år 6: Jordytan och vår plats i rymden

Skapad 2018-04-24 08:09 i Ramnerödsskolan Uddevalla
Grundskola 4 – 6 Geografi
Varför kallas vår planet för den blå planeten? Hur ser jordklotet ut inuti? Vad finns det för krafter inom jorden? Dessa och många fler frågor arbetar vi med i detta arbetsområde.

Innehåll

Vi arbetar med detta arbetsområde genom att:

-arbeta med faktatext.

- lärarledda genomgångar.

-korta filmklipp.

- diskussioner. 

 

Vi avslutar detta arbetsområde med ett kortare läxförhör där du får möjlighet att visa vad du kan. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
  Ge  4-6
 • Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
  Ge  4-6
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  4-6

Matriser

Ge
Arbetsområde i Geografi år 6: Jordytan och vår plats i rymden

På väg mot E
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Natur- och kulturlandskap
 • Ge  E 6
Du känner dig osäker på vad kontinentalplattor är och/eller hur berg bildas.
Du känner till och kan förklara vad kontinentalplattor är och hur deras rörelse påverkar jordytan. Du kan berätta om hur berg bildas och hur dessa förändras över tid.
Du känner till och kan förklara vad kontinentalplattor är och hur deras rörelse påverkar jordytan på flera sätt. Du kan ge exempel på hur jordytan förändrats över tid.
Du känner till, kan namnge och lokalisera kontinentalplattorna. Du kan förklara hur deras rörelse påverkar jordytan på flera sätt. Du kan ge exempel på hur jordytan förändras över tid och hur berg kan vara ett exempel på detta.
Geografiska begrepp
 • Ge  E 6
Du känner dig osäker på de geografiska orden Pangea, Big bang, vulkan och bergskedja.
Du känner till begreppen Pangea, Big bang, vulkan och bergskedja. Du kan förklara vad som menas med dessa begrepp.
Du känner till och kan förklara vad som menas med olika geografiska begrepp såsom Pangea, Big bang, vulkan och bergskedja som är kopplade till arbetsområdet. Du kan använda dig av dessa begrepp i dina svar.
Du känner till, förklarar och använder olika geografiska begrepp kopplade till arbetsområdet såsom Pangea, Big bang, vulkan och bergskedja. Du kan med geografiska ord förklara hur jorden ser ut inuti.
Kartor, källor, metoder och tekniker
 • Ge  E 6
Du känner dig osäker på var världsdelarna är placerade på en världskarta om kartan inte har Europa centrerad i mitten. Du känner dig osäker på symboler för kartan.
Du kan identifiera världsdelarna på en karta sett från olika perspektiv. Du kan tyda några valda symboler och färger på en karta. Du kan förklara varför jordklotet kan markeras med hjälp av ett rutsystem.
Du kan identifiera världsdelarna på en karta sett från olika perspektiv. Du kan tyda några valda symboler och färger som är typiska för kartor. Du kan förklara och ge exempel på varför jordklotet markeras med hjälp av ett rutsystem.
Du kan identifiera världsdelarna på en karta sett från olika perspektiv. Du kan tyda några vanligt förekommande symboler på en karta och dess typiska färger. Du kan förklara och ge exempel på varför jordklotet markeras med hjälp av ett rutsystem. Du berättar om fördelar med detta system.