Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 8

Algebra åk 7-8

Lekstorpsskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 4 maj 2018

Algebra kommer från arabiskans ''al-djebr'' vilket betyder ''återförening'' eller ''koppling'' och är en gren inom matematiken. I folkmun brukar man kalla algebra för bokstavsräkning, detta är dock inte helt korrekt. Vi kommer främst arbeta med retorisk algebra och Elementär algebra. Detta kommer främst göras genom arbeten i matematikböckerna, arbetsblad samt digitala hjälpmedel.

Varför ska jag lära mig detta?

Syftet med Algebra är att utan bestämda tal kunna räkna aritmetiskt. Detta för att lära sig hur man kan räkna ut snarare än vad man räknar ut. 

För vem eller vilka kan mina kunskaper vara värdefulla (verklig mottagare)?

Dessa kunskaper kommer vara nödvändiga för era fortsatta studier. De kommer även vara nödvändiga för att få livspusslet att gå ihop fortsättningsvis. 

Vad ska jag lära mig?

Att beräkna svårare ekvationer och förenkla svårare uttryck.

Hur ska jag lära mig?

Genom att arbeta i matematikboken, med arbetsblad samt era digitala hjälpmedel.

Hur ska jag visa mina kunskaper?

Genom ett skriftligt prov måndag v.17

Viktiga ord och begrepp

Åk 7:
Likhet
Ekvation
Algebraiskt uttryck
Variabel
Värde
Förenklat uttryck

Åk 8:
Uttryck
Variabel
Ekvation
Prövning

 

 


Läroplanskopplingar

Innebörden av variabelbegreppet och dess användning i algebraiska uttryck, formler och ekvationer.

Algebraiska uttryck, formler och ekvationer i situationer som är relevanta för eleven.

Metoder för ekvationslösning.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen
Algebra åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback