👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mitt första egna boende

Skapad 2018-04-25 14:11 i Djurgårdsskolan Kristinehamn
Grundskola F
här får man lära sig vad man bör tänka på när man flyttar hemifrån. Inreda en lägenhet och vad behöver man för att kunna fungera bra att bo i lägenheten. Samt konsumenters rättigheter och skyldigheter

Innehåll

1. ta reda på skyldigheter och rättigheter för hyresgäst

2. inreda en lägenhet på 1 eller 2 rum och kök.

- Gör en kalkyl över vad du behöver i lägenheten för att laga mat, baka och att det fungerar bra att bo där. Möbler, köksutrustning, badrum, städa och  tvätta. 

- gör en möblering över lägenhetsplanen på www.sweethome3d.com/sv/ eller på papper (det får du av Inger)

- resonera kring kalkylen utifrån val av inredning och utrustning till bostaden utifrån perspektiven ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

- fördelar och nackdelar med begagnat

-fördelar och nackdelar med nytt

3. Skriv ned konsumenters rättigheter och skyldigheter

  1. Beskriv skillnaden på "öppet köp" och "bytesrätt".
  2. Beskriv kortfattat vad följande lagar innebär:

-          Konsumentköplagen

-          Konsumenttjänstlagen

-          DHL (Distans- och hemförsäljningslagen

4. redovisa muntligt eller skriftligt

 

 

  1. Vad betyder det att reklamera en vara?

-

 

 

Matriser

Tyresö Hem- och konsumentkunskap 7-9 UTAN indelning

F
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Välja & motivera
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger **enkla** motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger **utvecklade** motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger **välutvecklade** motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Konsumtionsalternativ
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då **enkla** resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då **utvecklade** resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då **välutvecklade** resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Rättigheter & skyldigheter
Eleven kan beskriva och föra **enkla** resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Eleven kan beskriva och föra **utvecklade** resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Eleven kan beskriva och föra **välutvecklade** resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Konsekvenser
Eleven kan föra **enkla och till viss del** underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra **välutvecklade och väl underbyggda** resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.