👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Källuppgift om energidrycker

Skapad 2018-04-25 14:58 i Djupedalskolan Härryda
Grundskola 7 – 9 Svenska
En källlkritiksuppgift som går ut på att kritiskt granska hemsidor om energidrycker och se om de svarar på din frågeställning.

Innehåll

Vad är uppgiften?

 

Du ska använda internetsidorna nedan att utgå från och undersöka om hemsidorna svarar på: är energidrycker farligt eller inte?

 

Din uppgift går ut på att skriva en text om hur du resonerar och vilken källa du anser som mest trovärdig. Det är viktigt att du förklarar, motiverar och exemplifierar i din text.

 

Du ska inte skriva om alla fem källorna utan endast välja ut den du tycker är bäst och den du tycker är sämst och skriva och resonera om dessa två.

 

Du ska resonera utifrån dessa källor (du kan hitta alla länkar på Classroom):

Livsmedelsverket

Wikipedia

Skolverket

Bloggtext

Aftonbladet

 

Du ska alltså läsa/skumma igenom sidorna och se efter om de svarar på frågan om energidrycker är farliga eller inte.

 

När du resonerar om texten så måste du använda dig av viktiga begrepp som vi har gått igenom tillsammans. Du måste också källhänvisa i din text, dessa är två kritierier i svenska. Dessa ska vävas in i ditt resonemang kring källan.

 

Lycka till!

/Hanna

Matriser

Sv
Slutuppgift källkritik

Kraven för E är ej uppnådda.
Kunskapskrav för E
Kunskapskrav för C
Kunskapskrav för A
Skriva texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Söka, välja ut och sammanställa
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval källor och för då enkla och till viss del underbygda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval källor och för då utvecklade och relativt väl underbygda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval källor och för då välutvecklade och väl underbygda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Sammanställningar
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt i väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.