👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildanalys år 03 start vecka 19

Skapad 2018-04-26 13:24 i Gunnesboskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola F Bild
Eleverna analyserar varandras bilder

Innehåll

Med hjälp av instruktionsfilmer om hur en bildanalys kan genomföras, skapar eleverna en analys av en klasskamrats bild. Analysen skapas med stöd av begreppen: kontext, dennotation, konnotation och syfte. Eleverna väljer själv den redovisningsmetod som passar dem bra. Förslag på redovisningsmetoder är tex: skriftlig presentation på Bildportfolio, Stop motion film eller ljudfil (podcast/intervju/nyhetsuppläsare).

 

Instruktionsfilmer:

https://urskola.se/Produkter/201813-Spraket-i-amnet-Att-mala-med-ord

https://urskola.se/Produkter/197518-Orka-plugga-Att-skriva-bildanalys

 

Kontext: Vad heter bilden? Vem har gjort bilden? Hur stor är bilden? Vilket material/vilken teknik är bilden gjord av? Var kommer konstnären från? Vem är konstnären?

Ex: 12-åriga Lisa Larsson från Gunnesboskolan har skapat bilden "Från droppe till blomma" med akrylfärg och tusch på ett A3 papper.

Denotation: Vad ser jag på bilden? Ex: människor, miljö, föremål, händelser, linjer, ljus, färger, årstid, väder och bildvinkel. Dela gärna upp denotation i olika områden tex förgrund och bakgrund.

Konnotation: Hur tolkar jag bilden? Hur känns bilden och varför? "Kliv in" i bilden och beskriv ljud, dofter och så vidare.

Syfte: Vad är meningen med bilden? 

 

Bildanalysen du genomför på en klasskamrats arbete är kan vara kortfattad och innehållsrik. 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
    Bl