👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kemi i vardagen - åk 5, VT-18

Skapad 2018-04-26 20:32 i Alsike skola Knivsta
I temat matens kemi och kemi i hemmet undersöker eleverna olika livsmedel och tar reda på vilka livsnödvändiga näringsämnen de innehåller. De lär sig om näringsämnenas funktion i kroppen och om var och hur olika livsmedel produceras. Dessutom får eleverna lära sig mer om våra kemikalier i hemmet om vad de innehåller och vad olika märkningar betyder.
Grundskola 5 Kemi
I temat matens kemi och kemi i hemmet undersöker eleverna olika livsmedel och tar reda på vilka livsnödvändiga näringsämnen de innehåller. De lär sig om näringsämnenas funktion i kroppen och om var de olika ämnena finns. Dessutom får eleverna lära sig mer om våra kemikalier i hemmet om vad de innehåller och vad olika märkningar betyder.

Innehåll

Detta ska du kunna

 • Du ska kunna lite om olika näringsämnen och dess funktion i kroppen.
 • Känna till hur man kan påvisa exempelvis fett i mat.
 • Du ska kunna tolka innehållsförteckningar på matvaror.
 • Du ska känna till de vanligaste kemikalierna vi har i hemmet.
 • Du ska kunna tolka märkningar på de vanligaste kemikalierna i hemmet.

  

 

Jag kommer att bedöma dig utifrån att du kan:

 • genomföra enkla undersökningar efter given planering och då ta till dig grundläggande begrepp och sammanhang
 • inom kemi hantera okända, kemiska ämnen samt övrig utrustning på ett säkert sätt
 • samla på dig kunskaper genom att observera, beskriva och dokumentera resultaten av olika tester
 • att kunna läsa en innehållsdeklaration på en förpackning och se hur mycket kolhydrat, protein och fett det ingår i produkten.
 • förklara flera begrepp/ämnesspecifika ord som t.ex. näringsämne, protein, kolhydrat,fett, vitamin, mineral, torkning och rökning.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
  Ke
 • genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
  Ke
 • använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
  Ke
 • Centralt innehåll
 • Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.
  Ke  4-6
 • Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.
  Ke  4-6
 • Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
  Ke  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
  Ke  4-6

Matriser

Ke
Kemi år 4-6,

Nivå 1, insats krävs, eleven når inte målen
Nivå 2, godtagbara kunskaper, eleven når målen
Nivå 3, mer än godtagbara kunskaper, eleven når målen
Begrepp, ämnesspecifika ord.
Du behöver stöd med att förklara och använda ämnesspecifika ord som t.ex. näringsämne, protein, kolhydrat,fett, vitamin, mineral, torkning och rökning.
Du kan förklara och använda några ämnesspecifika ord som t.ex. näringsämne, protein, kolhydrat,fett, vitamin, mineral, torkning och rökning.
Du kan förklara och använda många ämnesspecifika ord som t.ex. näringsämne, protein, kolhydrat,fett, vitamin, mineral, torkning och rökning.
Du kan med stöd läsa av och tolka en innehållsförteckning på en förpackning och se hur mycket kolhydrat, protein och fett det ingår i produkten.
Du kan läsa av och tolka enkla innehållsförteckningar på förpackningar och se hur mycket kolhydrat, protein och fett det ingår i produkten.
Du kan läsa av och tolka innehållsförteckningar på förpackningar och se hur mycket kolhydrat, protein och fett det ingår i produkten.
Fältstudier & undersökningar
Du behöver stöd för att genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Du kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.
Du kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera mer detaljerade frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.
Dokumentation
Du behöver stöd för att kunna göra dokumentationer av dina undersökningar i text och bild.
Du gör enkla dokumentationer av dina undersökningar i text och bild.
Du gör detaljrika dokumentationer av dina undersökningar i text och bild.
Hantera material
Du behöver stöd och hjälp med att hantera materialet på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I arbetet använder du materialet på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I arbetet använder du materialet på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Kemi i hemmet

Nivå 1, insats krävs, eleven når inte målen
Nivå 2, godtagbara kunskaper, eleven når målen
Nivå 3, mer än godtagbara kunskaper, eleven når målen
Begrepp, kemi i hemmet / Kemikalier
Du behöver stöd med att förklara och använda ämnesspecifika ord som t.ex. kemikalier, förvaring, märkning, säkerhet, brandfarligt, ekosystem.
Du kan förklara och använda några ämnesspecifika ord som t.ex. kemikalier, förvaring, märkning, säkerhet, brandfarligt, ekosystem.
Du kan förklara och använda många ämnesspecifika ord som t.ex. kemikalier, förvaring, märkning, säkerhet, brandfarligt, ekosystem.
Du kan med stöd förklara vad märkningar på kemikalier betyder och hur de påverkar hälsan och miljön.
Du kan förklara vad märkningar på kemikalier betyder och hur de påverkar hälsan och miljön.
Du kan förklara detaljerat vad märkningar på kemikalier betyder och hur de påverkar hälsan och miljön.