Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Fåglar

Ölmeskolan, Kristinehamn · Senast uppdaterad: 26 mars 2022

Under ett antal veckor på vårterminen kommer vi att jobba med arbetsområdet Fåglar i ämnet biologi och svenska. Du kommer att lära dig mer om fåglar, t.ex. hur de är uppbyggda, varför flyttar en del.

Målet med undervisningen är att du ska:

 

·         Kunna förklara djurens släktträd och hur de kan grupperas och sorteras

·         Kunna förklara skillnaden mellan en växt och ett djur

·         Kunna förklara likheter och skillnader mellan olika djurgrupper

·         Kunna förklara hur djurens fortplantning går till

·         Kunna känna igen några vanliga arter av fåglar i vår närmiljö

·         Kunna beskriva fåglar och deras anpassning till sin livsmiljö

·         Kunna förstå, förklara och använda vanliga ord och begrepp inom temat t.ex. flyttfågel, stannfågel, inre och yttre befruktning



Det här ska du jobba med:

Under de kommande veckorna kommer du arbeta med temat fåglar. En del av ditt arbete sker praktiskt, andra delar sker muntligt eller skriftligt. Lektionerna kommer att bedrivas både ute och inne. I inledning av temat kommer du att lära dig hur djurens utveckling sett ut, från bakterier till dagens djur och att de kan delas in i olika grupper, t.ex. ryggradslösa och ryggradsdjur. Du kommer också att lära dig skillnader mellan djur och växter, hur djurens livscykler ser ut och hur fortplantningen kan gå till. Du kommer även att komma i kontakt med olika slags texter om fåglar(faktatexter, tidningsartiklar m.m.), namn på vanliga förekommande arter(främst svenska arter), deras utveckling och anpassning till olika livsmiljöer. Du kommer även se på film och producera en egen faktatext om fåglar. Du kommer också att lära dig ord och begrepp som används så att du kan identifiera, sortera och gruppera olika arter samt delta i de diskussioner och redovisningar som kommer att ske i små grupper och/eller i helklass. Du även att få utföra fältstudier, undersöka vilka fåglar om är vanliga i ditt närområde. 

 

Vad ska bedömas och hur

I arbetsområdet bedöms på vilket sätt:

 

  • Du kan samtala om och diskutera frågor som rör djur, främst fåglar, deras utveckling och anpassning till olika livsmiljöer.
  • Du kan resonera om och använda olika informationskällor för att skapa texter om fåglar samt bilder av dem.
  • Du kan genomföra, dokumentera och utvärdera fältstudier.
  • Du använder ord och begrepp inom biologin för att beskriva och förklara om djur, främst fåglar, deras utveckling och anpassning till olika livsmiljöer.

 


Läroplanskopplingar

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Skrivuppgift i svenska och biologi
Fågeluppdrag

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback