Skolbanken – inspiration och utveckling frĂ„n hela landet

UtvĂ€rdering projekt sagor 📚

Skapad 2018-04-27 09:00 i Garnstugans förskola FristÄende förskolor
Förskola
VÀlkommen in i sagans vÀrld, dÀr vi anvÀnder vÄr fantasi och verklighetsuppfattning.

InnehÄll

VÄrt syfte och mÄl med detta projekt.

‱ inspirera till delaktighet i sagoberĂ€ttandet. Att vĂ„ra stora barn ska vĂ„ga framföra nĂ„got inför andra ur sagan.

‱ AnvĂ€nda fantasin, och att fĂ„ kunskap om olika roller/figurer, levnadssĂ€tt och miljöer.

‱ Att inspirera barnen till egna tolkningar, genom skapande, rekvisita som barnen kan fĂ„ en verklighets uppfattning kring.

‱ olika sĂ€tt att fĂ„nga barnens intressen och nyfikenhet, som att göra egna sagopĂ„sar med rekvisita, skapande, sĂ„nger och rörelse.

‱ Att prata inför grupp

‱ Medverka till att stimulera barnens sprĂ„k.

‱ Berika barnen med lĂ€supplevelser.

‱ uttöka ordförstĂ„elsen samt bygga upp barnens ordförrĂ„d. 

‱ Åldersanpassade grupper utefter barnens behov och nivĂ„. 

‱ fĂ„ uppfattning om matematik, olika begrepp,fĂ€rg och form. 

‱ Ha roligt tillsammans. 

 

Hur blev vÄrt projekt?

 

Vi pedagoger hade ansvar för var sin grupp. Lilla gruppen, och stora gruppen. 

Detta gjorde vi för att vi har sÄ Stort Äldersspann pÄ barnen samt att barnen ligger pÄ olika utvecklingsnivÄer. Detta gjorde ocksÄ att det var lÀttare att se en lÀrandeprocess och följa varje barns utveckling och lÀrande. Stora gruppen - startade med att lyssna,titta och reflektera ur sagoberÀttandet. Barnen fick starta med att reflektera i dialog med varandra, och Äterge sagan genom att rita. vi upprepade samma saga vid flera tillfÀllen, det vÀckte barnens intressen för att sjÀlv vara den som berÀttade sagan eller tillsammans med en kompis. Figurer och handling blev tydligare efter varje tillfÀlle barnen ritade. MÄlet var att barnen sjÀlva skulle kunna Äterge sagan sjÀlva med sin egen tolkning. Genom en alster-vÀgg pÄ vÀggen av projektet, dÀr teckningarna sattes upp tillsammans med reflektion gjorde att barnen och deras förÀldrar kunde se lÀrandeprocessen och följa deras barns utcekling. Barnen har sjÀlva fÄtt tagit hem sina alster, och sagan för att kunna fortsÀtta i hemmet.

Lilla gruppen - startade vi med sagan om nallen, dĂ€r pedagog berĂ€ttade och visade bilder för barnen. Vi pratade om olika begrepp. Teckenstöd anvĂ€ndes dĂ„ vi har ett barn med det behovet, samt att det Ă€r bra för alla vĂ„ra barn. Sagan upprepades vid flera tillfĂ€llen, för att sedan visas med rekvisita sĂ„ att barnen skulle fĂ„ en verklighetsbild av sagan. I lĂ€randeprocessen sĂ„g pedagog att barnen sjĂ€lva benĂ€mnde figurerna frĂ„n sagan, samt att dom kunde berĂ€tta kort ur sagans handling. 

Gemensamt har vi pĂ„ vĂ„ra samlingar haft sagostund med sagopĂ„sar och sĂ„ngkort, dĂ€r barnen har fĂ„tt varit medbestĂ€mmande. Barnen sjĂ€lva har uttryckt vad dom vill att vi pedagoger ska framföra och det har varit delaktiga i sagoberĂ€ttandet. Vi ser att barnen tycker det Ă€r roligt och inspirerande att höra sagor frĂ„n pĂ„sarna, dĂ€r vi pedagoger dramatiserar och nĂ€r barnen fĂ„r vara delaktiga i sagan. 

Beröm eller ge feedback pÄ det hÀr materialet genom att skriva en kommentar hÀr: