Skolbanken Logo
Skolbanken

Utvärdering projekt sagor 📚

Garnstugans förskola, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 27 april 2018

Välkommen in i sagans värld, där vi använder vår fantasi och verklighetsuppfattning.

Vårt syfte och mål med detta projekt.

• inspirera till delaktighet i sagoberättandet. Att våra stora barn ska våga framföra något inför andra ur sagan.

• Använda fantasin, och att få kunskap om olika roller/figurer, levnadssätt och miljöer.

• Att inspirera barnen till egna tolkningar, genom skapande, rekvisita som barnen kan få en verklighets uppfattning kring.

• olika sätt att fånga barnens intressen och nyfikenhet, som att göra egna sagopåsar med rekvisita, skapande, sånger och rörelse.

• Att prata inför grupp

• Medverka till att stimulera barnens språk.

• Berika barnen med läsupplevelser.

• uttöka ordförståelsen samt bygga upp barnens ordförråd. 

• Åldersanpassade grupper utefter barnens behov och nivå. 

• få uppfattning om matematik, olika begrepp,färg och form. 

• Ha roligt tillsammans. 

 

Hur blev vårt projekt?

 

Vi pedagoger hade ansvar för var sin grupp. Lilla gruppen, och stora gruppen. 

Detta gjorde vi för att vi har så Stort åldersspann på barnen samt att barnen ligger på olika utvecklingsnivåer. Detta gjorde också att det var lättare att se en lärandeprocess och följa varje barns utveckling och lärande. Stora gruppen - startade med att lyssna,titta och reflektera ur sagoberättandet. Barnen fick starta med att reflektera i dialog med varandra, och återge sagan genom att rita. vi upprepade samma saga vid flera tillfällen, det väckte barnens intressen för att själv vara den som berättade sagan eller tillsammans med en kompis. Figurer och handling blev tydligare efter varje tillfälle barnen ritade. Målet var att barnen själva skulle kunna återge sagan själva med sin egen tolkning. Genom en alster-vägg på väggen av projektet, där teckningarna sattes upp tillsammans med reflektion gjorde att barnen och deras föräldrar kunde se lärandeprocessen och följa deras barns utcekling. Barnen har själva fått tagit hem sina alster, och sagan för att kunna fortsätta i hemmet.

Lilla gruppen - startade vi med sagan om nallen, där pedagog berättade och visade bilder för barnen. Vi pratade om olika begrepp. Teckenstöd användes då vi har ett barn med det behovet, samt att det är bra för alla våra barn. Sagan upprepades vid flera tillfällen, för att sedan visas med rekvisita så att barnen skulle få en verklighetsbild av sagan. I lärandeprocessen såg pedagog att barnen själva benämnde figurerna från sagan, samt att dom kunde berätta kort ur sagans handling. 

Gemensamt har vi på våra samlingar haft sagostund med sagopåsar och sångkort, där barnen har fått varit medbestämmande. Barnen själva har uttryckt vad dom vill att vi pedagoger ska framföra och det har varit delaktiga i sagoberättandet. Vi ser att barnen tycker det är roligt och inspirerande att höra sagor från påsarna, där vi pedagoger dramatiserar och när barnen får vara delaktiga i sagan. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback