👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet är att barnen ska få upptäcka och utforska vatten i många olika former. Vi vill att arbetet ska präglas av barnens intresse, nyfikenhet och upptäckarglädje. Genom att till exempel experimentera på ett lekfullt sätt och använda våra sinnen ger vi barnen möjlighet att utveckla kunskaper kring fenomenet vatten.
Grundstenarna i vårt projekt är lärandeförvaltningens ledord; Jag kan, Jag vill, Jag vågar och Jag gör! Vi kommer också lägga stort fokus på att upptäcka och utforska tillsammans i grupp, dvs det sociala samspelet.
˚ Vattnets olika former - från flytande till fast (vatten, snö och is ska få upplevas både ute och inne på mång olika sätt))
˚ Vattenlek (att konkret få uppleva att hälla, fylla, tömma i och ur, osv)
˚ Använda vattenfärger (vad händer när ja blandar olika färger)
˚ Låna och läsa böcker med fokus på vatten
˚ Skapa nya lärmiljöer med möjlighet att utforska vatten på olika sätt, att kunna leka rollekar i en miljö inspirerad utifrån Vatten.
˚ Få utforska nya material (bukgur och linser) som beter sig nästan som vatten, men ändå inte
˚ Grön flaggs utvecklingsområden med återvinning och odling
˚ Språk, Matematik, Naturvetenskap, Teknik, Skapande och Värdegrund kommer vara våra utgångspunkter för projektet och sen utgår vi från barnens intressen och kommer lägga fokus på att de ska få uppleva Vatten genom alla sina sinnen och därmed utveckla sina kunskaper och sitt lärande, både enskilt och i grupp, på många olika sätt.
˚ Vi startar projektet genom att alla pedagoger observerar barnens intresse under en vecka i början på hösten. Tankar och iakttagelser skrivs ner och diskuteras på avd. reflektion. Sen följer vi barnens intresse och kunskaper genom genom reflektionen i den pedagogiska dokumentationen som är hjärtat i projektet.
˚ Vi använder oss av kommunens dokumentationsmallar för pedagogisk dokumentation. Vi reflekterar tillsammans med barnen i samband med våra aktiviteter, dokumnetation finns tydligt uppsatt för barnen och föräldrarna i hallen och på avdelningen. I vårt månadsbrev finns projektets gång beskrivet som en röd tråd, månad för månad. Vi dokumenterar i Unikum så att varje förälder kan ta del av vårt projekt.
Vi kommer att utvärdera/reflektera tillsammans, både pedagoger och barn utifrån deras nivå under projektets gång.
Sen kommer vi att använda oss av kommunens uppföljningsfrågor i dokumentet Pedagogisk planering för att utvärdera