👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pedagogiskt forum 5 - IKT

Skapad 2018-05-02 09:30 i Pysslingen Förskolor Pipmakaren Pysslingen
Förskola
Vi diskuterar IKT och hur vi använder oss av det i verksamheten samt vad vi vill utveckla och behöver stöd i.

Innehåll

Selma använder Ikt till att lyssna på musik, se på filmer/klipp på youtube och barnen är delaktiga genom att de får önska, de visar och använder sina egna bloggar i verksamheten för att göra barnen delaktiga. Använde youtube i sitt vattentema för att väcka nyfikenhet. Har även börjat använda piccollage för att sammanfatta pappa Nemos hembesök hos kompisarna. De ser fram emot föreläsningen om Ikt och behöver inspiration för att komma igång mer.

Spektakel använder ipad till att lyssna på musik. Gör lärloggarna tillsammans med barnen där de får vara delaktiga i urvalet av bilder. Använder projektor för att visa film och klipp. Samt i användandet av TAKK.

Gurka söker information på internet om djur för det finns i barnens intresse, de använder projektorn för att se på filmer om rymden. Har använt sig av en dator för att öka skrivlust och intresse för skriftspråk, barnen sitter gärna där tillsammans. De har gjort en rymdbok där de har skrivit själva och fotat för att göra boken digital. De har använt sig av en app för att titta på stjärnbilder och skapat film i moviemaker.

Krakel använder ipad för att söka information på internet för att få inspiration och tips på pyssel. Barnen dokumenterar genom att fota med ipad. Varje barn har en egen bok i book creator som används som individuell dokumentation och vid utvecklingssamtal. De använder youtube för att se på filmer och lyssna på musik. De arbetar med programmering av Beebot och barnen kan själva hantera och programmera. Vi har använt oss av programmeringsappar samt av Imovie. Vi har prövat på skillnaden att rita och skriva på ipad kontra på papper.

Opsis/Kalopsis anänder ipad och youtube för att lyssna på musik och visa filmklipp, musikvideos och sagor. 

 

  • Anton är IKT ansvarig och försöker uppdatera planeringen/inspirationen på unikum. Vi ska se över och hjälpa varandra hitta appar och andra sätt vi kan få in mer ikt i verksamheten. Kan vi få till ett inlägg på unikum en gång i månaden med förslag utifrån ämnesområde och ålderskategori? (Anton behöver tid till detta)
  • Är det inköpt en projektor till varje avdelning? Kan vi även köpa in rullgardiner att projicera på? och kanske även täcka för fönster med? 
  • Föreläsning den 16/5 kl 9.00 om IKT för avdelningsansvariga, + Anton. Vi delar med oss vid nästa APT.
  • Vid nästa pedagogiska forum kommer vi att diskutera inskolning.