👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Anpassningar i naturen åk 6 2018

Skapad 2018-05-02 10:45 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 6 Biologi
Naturen är full av hemligheter. Alla fåglar sjunger olika och deras sång är ett sätt att prata med varandra. Andra arter kommunicerar på andra sätt. Växter lockar till sig insekter för att kunna pollineras och liksom allt annat i naturen är vi människor byggda för att kunna fortplanta oss.

Innehåll

Mål för elev

Du ska lära dig om hur olika växter och djur är anpassade till sina miljöer, hur de hittar föda, klarar sig från fiender och hur de fortplantar sig.

Innehåll

Växter och djurs anpassningar till olika livsmiljöer och fortplantning.

Genomförande

Arbetet sträcker sig över veckorna 18-24. 

Du kommer att ha genomgångar och göra olika uppgifter.

Redovisning

 Du redovisar dina kunskaper i samband med arbetsuppgifter och prov. 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6
 • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
Bedömningen gäller Biologi

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Biologi
Förmågan att beskriva och förklara.
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp. I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen. Dessutom ger eleven exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp. I utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen. Dessutom visar eleven på samband kring organismers anpassningar till olika livsmiljöer. .
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp. I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen. Dessutom visar eleven på mönster i organismers anpassningar till olika livsmiljöer. .