Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ansikte i 2 olika tekniker/ collage och Burleskt måleri

Skapad 2018-05-02 18:35 i Tunabergsskolan Uppsala
Att porträttera en människa är oerhört svårt, då små drag och linjer kan vara avgörande för ett ansiktes utseende. Att skapa ett porträtt är svårt. Därför är collageteknik en bra metod då man ta fokus från att avbilda så likt som möjligt och istället lägger vikten på en teknik som tillåter ens personliga uttryck i bilden.
Grundskola 9 Bild
Collageteknik: Eleverna ges i detta arbetsområde möjligheten att träna på hur man skapar form med små rivna pappersbitar i olika färgnyanser. Eleverna ska få arbeta i tekniken collage. Detta är en bra övning där vi tar fokus från att avbilda så likt som möjligt och istället lägger vikten på en teknik som tillåter ens personliga uttryck i bilden, samt att få fram form, ljus och skugga med små pappersbitar. Ansikte i BURLESKT måleri: Här ska eleverna få prova på att göra ett ansikte med starka uttryck. Burleskt = komiskt på ett grovt sätt, grovkornigt. Vi går igenom på lektionen hur eleverna kan arbeta i denna teknik.

Innehåll

 

Uppgiftens syfte är först och främst att eleverna ska träna sig i hur man kan skapa form med olika färgnyanser i ett ansikte. 

Därefter är syftet med arbetsområdet att utveckla elevens förmågor att kunna få en känsla för ansiktets proportioner. Vi arbetar med collageteknik där eleven får träna i att använda/återanvända material och hur man kan kombinera dessa i en bildkomposition.

Centralt innehåll

Konkretisering

Du ska antingen skissa upp ett eget ansikte i blyerts, eller hämta ett ansikte som du gillar, man, kvinna eller barn, från en tidning.( Då kan du kalkera av konturerna på ansiktet, samt ögon, näsa och mun.)  sedan använder du tidningar och river ut bitar som du bygger upp ansiktet/collaget med.

 

 Bedömning

Jag bedömer elevernas bildframställning, dels hur de bygger upp grunden för ett ansikte och hur de sedan kombinerar och återanvänder bilderna/tidningarna i sin framställning.

Uppgifter

 • Ansikte i Collageteknik

 • Ansikte i Collage teknik

 • Ansikte i Collageteknik

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
BildMatris Porträtt i collageteknik åk 9

BildMatris

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Bildframställning
Eleven kan framställa ett självporträtt med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa ett självporträtt med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa ett självporträtt med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Redskap för bildframställning
I arbetet kan eleven använda teknikerna blyerts och collageteknik på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur tekniken kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda teknikerna blyerts och collageteknik på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur denna teknik kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda teknikerna blyerts och collageteknik på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur denna teknik kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: