Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Fysik och kemi vt 2018

Balltorpsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 3 maj 2018

Hur kan en luftballong flyga? Hur kan en skräddare gå på vatten? Hur snabbt kan man få en sockerbit att lösa sig i vatten? Detta ska vi ta reda på.

Syfte

Undervisningen i  fysik och kemi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska och kemiska sammanhang, nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om fysikaliska företeelser och sammanhang, om kemiska processer och materiens egenskaper och uppbyggnad utifrån egna upplevelser och aktuella händelser.

Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor.

Centralt innehåll

Arbetsformer

* Läsa faktatext
* Göra experiment - både helklass, grupper och två och två.
* Diskutera
* Frågesport
* Skriva rapporter


Läroplanskopplingar

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris i kemi åk 4-6 Balltorpsskolan
Bedömningsmatris i fysik år 4-6 Balltorpsskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback