Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Dialekter och minoritetsspråk

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 22 maj 2018

Under det här arbetsområdet kommer vi att fokusera på hur språksituationen i Sverige ser ut. Vi kommer att läsa om dialekter och även lära oss om våra minoritetsspråk.

Dialekter och minoritetsspråk

Terminens sista arbetsområde kommer att omfatta dialekter och minoritetsspråk. Vi kommer att läsa om vad dialekt betyder och hur olika dialekter låter.

Efter att vi gått igenom och gjort övningsuppgifter kommer du att få göra ett läxförhör för att visa dina kunskaper om dialekter.

 

Under tiden kommer vi att arbeta med läsning och läsförståelse. Vi läser boken Sms från Soppero och arbetar med uppgifter till denna.

 

Vi kommer också att lära oss om våra olika minoritetsspråk som vi har. Du kommer att få samla information och läsa in dig på ett minoritetsspråk. Den information och kunskap som du skapar ska du sedan visa och använda genom att sätta ihop en egen Kahoot som dina klasskamrater kan vara med och spela.

 

Syfte och centralt innehåll

Förmågor som vi arbetar med:

  • Formulera sig i tal och skrift.

  • Läsa och analysera skönlitteratur.

  • Söka information från olika källor och värdera dessa.

 

Centralt innehåll

  • Läser för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

  • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skolan och samhällslivet. Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

  • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgade talspråk i Sverige.

  • De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

  • Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Språkbruk
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback