Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

6

Demokrati och politik

Landvetterskolan 7-9 ABC, Härryda · Senast uppdaterad: 14 maj 2018

I september går svenska folket till val. I ett demokratiskt system som vårt är det viktigt att folket vet hur landet styrs och använder sina möjligheter att påverka. Hur går det till? Hur gör man? Vad gör egentligen våra folkvalda politiker? I detta arbetsområde kommer du att få insikt i och förståelse för det svenska parlamentariska systemet på ett praktiskt sätt.

SAMHÄLLSKUNSKAP - SÅ STYRS SVERIGE

Ideologier, tankar om hur ett samhälle ska styras. Kring det finns det olika tankar. Under industriella revolutionen förändrades samhället och sättet att leva och man blev tvungen att organisera samhället och arbetet, men hur och vilket sätt var bäst? Nu växte olika ideologier fram som hade åsikter om hur man borde styra samhället, dessa utvecklades sedan till att bli politiska partier.

Demokrati betyder "folket härskar". Vi lever i en demokrati, men har faktiskt bara gjort det i mindre än 100 år! 1921 blev Sverige en demokrati, trots att begreppet dök upp i Antikens Grekland för 2500 år sedan. Många människor tvingas fortfarande leva i en diktatur. Vad är det som kännetecknar en diktatur?

 

Under detta arbetsområde kommer du bland annat att lära dig skillnaden mellan att leva i en diktatur och demokrati. Du kommer också lära dig hur Sverige är uppbyggt och hur vårt land styrs. Vad är viktigt i en demokrati och hur ska vi bevara den? Vilka skyldigheter har Du?

Länkar:

Länk till (del av) arbetshäftet

Kort sammanfattning från SOS åk 7-9

Spela Rixdax


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.

Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan utifrån något givet exempel föra enkla resonemang dels om hur individer och grupper kan påverka beslut på olika nivåer, dels om förhållanden som begränsar människors möjligheter att påverka.

Eleven har grundläggande kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.

Matriser i planeringen
Utvecklingsmatris SO år 4-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback