Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

FG SV: Presentera en ungdomsförfattare och ungdomsbok!

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 9 maj 2018

Eleverna ska i arbetsområdet lära sig att skriva sammanställningar och att presentera en ungdomsbok och dess författare. Inom området ska eleverna göra en digital presentation som visar att de kan kombinera olika estetiska verkningsmedel med text. De ska också framföra en muntlig presentation om författaren och boken.

Innehåll

Mål

Eleverna ska göra en sammanställning om en svensk ungdomsförfattares liv och bibliografi och därefter presentera författaren och en bok av författaren muntligt. Inom arbetsområdet visar eleverna förmåga att

  • söka information och göra egna sammanställningar
  • kombinera texter med andra estetiska verkningsmedel såsom exempelvis bilder och ljud
  • göra muntliga redogörelser.

Arbetets innehåll

Arbetet handlar om hur man gör en presentation mer tilltalande både att se och att lyssna på. eleverna får tänka igenom vilka olika typer av effekter de har i sin presentation, hur man anpassar den efter sina åhörare, och hur man minns det man ska berätta med hjälp av stödkort. 

Arbetssätt och redovisningsform

Eleverna gör en presentation som innehåller mer än text, förslagsvis i Google Presentationer. De funderar över utseende, över mängd text, över hur man kombinerar filmer eller bilder med text. 

När den digitala presentationen är färdig ska eleverna fundera på hur de muntligt bäst berättar om en författare och en bok av samma författare. De gör stödkort och funderar på om de ska göra någon typ av uppläsning, visa böcker eller visa ett klipp av eller med författaren. Därefter gör de en muntlig redovisning. 

Visa din kunskap - Bedömning

Elevens presentation och hur den visar sammanställningar och kombinationer av estetiska uttryck och text kommer att bedömas. 

Elevens muntliga redogörelse kommer att bedömas. 

Reflektion

Hur funderar du kring kombinationer av bilder, ljud och text? Hur tycker du att man ser till att de samverkar på ett så gott sätt som möjligt? Hur tänker du kring muntliga redogörelser? Vad är svårt respektive lätt? Vad kan du göra för att underlätta situationen för dig själv?


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Matriser i planeringen
FG SV: Presentera en ungdomsförfattare och ungdomsbok!
FG SV: Presentera en ungdomsförfattare och ungdomsbok!
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback