👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sv - Sommarprat

Skapad 2018-05-08 11:00 i Önnerödsskolan Härryda
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Sommar i P1 har sänts i Sveriges Radio varje sommar sedan 1959. Under snart sextio år har svenskarna kunnat lyssna på berättelser, lustiga anekdoter, tårar och skratt och musik, från kända människor från olika områden. Nu är det dags för dig att göra samma sak. Berätta din historia, ett speciellt minne, en person som har betytt mycket, en lärdom du vill förmedla eller en tanke om hur framtiden kommer se ut. Valet är ditt. Genom Sommarpratet så ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk och även utveckla sin egen tilltro till sin egen språkförmåga. Eleverna ska genom projektet få möjlighet att utveckla sitt språk för att tänka, kommunicera och lära. Vi hoppas att projekt Sommarprat kommer att stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva och att det ska motivera eleverna.

Matriser

Sv SvA
Matris - Sommarprat

Skriftligt

E
C
A
Textkvalitet
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Beskrivningar och dramaturgi
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Muntligt

E
C
A
Muntliga redogörelser
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Kombination av text och extatiska uttryck

E
C
A
Samspel mellan text, bild och ljud
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.