👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Litteraturhistoria - Medeltiden

Skapad 2018-05-08 13:46 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
I det här arbetet ska du få en överblick över vad som har påverkat litteraturen från medeltiden fram till idag. Redovisningar kommer ske både muntligt och skriftligt.
Grundskola 7 Svenska
I det här området gör vi en djupdykning i Medeltidens litteraturhistoria. Vi arbetar både med Sveriges- såväl som resten av Europas litteratur och arbetar både med att göra egna filmer samt att titta på långfilmen Tristan och Isolde. Vi arbetar även muntligt och skriftligt samt läser texter om och från medeltiden.

Innehåll

 

Innehåll

Undervisningens innehåll och uppgifter

Vi utgår från Gleerups portal, genomgångar och bildvisningar vilket du såklart har tillgång till digitalt på siten.

Litteraturhistorien är stor och omfattande vilket innebär att vi inte hinner sätta oss in i alla verk men du ska få bekanta dig med några av de mest berömda författarna och verken, nämligen:

Dante Alighieri - Den gudomliga komedin

Tristan och Isolde

Njals saga

Boccacio - Decamerone

Vi kommer även att lämna in en skriftlig sammanfattning av de här fyra verken samt spela in en film om Sveriges litteraturhistoria under medeltiden.

Vi avslutar arbetsområdet med att titta på långfilmen Tristan och Isolde.

 

Ord och begrepp kopplade till arbetsområdet

epok

genre

riddarroman

analysera

budskap

tolka

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  Sv  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  Sv  7-9
 • Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
  Sv  7-9