Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

HISHIS01a1

Andra Världskriget och Förintelsen

Campus Futura Gy, Tanum · Senast uppdaterad: 9 maj 2018

1939-1945 - Europa och världen är åter igen i krig. Versaillesfreden skulle vara slutet på alla krig, istället för ett glorifierat krig, upplevde Européerna alla krigets fasor under Det Stora Kriget, och statsledare lovade att detta inte skulle upprepas. 13,6 miljoner soldater hade dödats och antalet civila som omkommit räknas vara minst det samma. Nationernas Förbund upprättades för att vara ett diskussionsforum, men det fungerar inte då vissa länder, som Tyskland inte får vara med. Hitler är mycket missnöjd med Versaillesfreden och manade den tyska nationen att stå upp mot landsförrädarna.

Vi ska jobba med andra världskriget och Förintelsen.

Du ska få lyssna på genomgångar och få se några dokumentärer om detta.

För att repetera kommer vi att göra en Kahoot.

Vi kommer även att diskutera Sverige och WW2. I det sambandet ska vi se filmen: Nazismen i Sverige under andra världskriget och ni ska få göra en  muntlig reflektion över denna


Läroplanskopplingar

Kunskaper om tidsperioder, förändringsprocesser, händelser och personer utifrån olika tolkningar och perspektiv.

Förmåga att använda olika historiska teorier och begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Förmåga att undersöka, förklara och värdera användningen av historia i olika sammanhang och under olika tidsperioder.

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.

Hur individer och grupper använt historia i samband med aktuella konflikter och samarbetssträvanden.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Eleven jämför de olika tolkningarna, förordar en av dem och motiverar med nyanserade omdömen sitt val. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar utförligt och nyanserat deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger komplexa exempel på, och förklarar utförligt och nyanserat, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden samt argumenterar för och emot olika sätt att se på dessa samband. Dessutom kan eleven dra några välgrundade och nyanserade slutsatser om vad skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt utförligt och nyanserat förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med nyanserade omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser.

Matriser i planeringen
Andra Världskriget och Förintelsen
Uppgifter
Historiebruk
Reflektion: Folkmord

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback