Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

3

SO årskurs 3

Uddaredskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 16 augusti 2023

I årskurs tre kommer du få möjlighet att följa med i vad som händer i Sverige och världen just nu. Du kommer att få lära dig mer om de tre världsreligionerna. Under en period ska vi också arbeta med "Livets fantastiska utveckling", från Urtid till Järnålder.

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN

Målet med undervisningen är att du skall lära dig om samhället i Sverige och i övriga världen, t.ex att alla i Sverige får lov att tycka och tänka olika, att vi lever i en demokrati, där vi röstar om olika frågor, från det lilla till det stora. Du ska även lära dig att det finns olika religioner, samt vad de innebär. Målet är också att du vet att vårt samhälle växt fram och förändrats över lång tid och att Sverige fortfarande förändras hela tiden. 

 

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Under höstterminen kommer vi att arbeta med tidslinjen, från dåtid, nutid till framtid. Vi startar i urtiden och arbetar oss fram till forntiden för att lära oss om djur och människors uppkomst. I detta arbete kommer vi bland annat att läsa texter, kolla på filmer och bilder för att ta till oss kunskaper på olika sätt. Vi kommer både att arbeta enskilt och i grupp.

Vi tittar på Lilla Aktuellt, nyhetsprogrammet för barn och unga. Här får vi veta vad som händer just nu i Sverige och världen. Efter programmet diskuterar vi de olika ämnen som programmet berört och gör kopplingar till det vi redan vet och samtalar och dokumenterar om det som är nytt och obekant. I slutet av veckan gör vi en kontroll av våra gemensamma kunskaper genom att delta i nutidskrysset som finns på skolan.

Genom "Veckans grej" har du möjlighet att lära dig mer om världsreligionerna, jordgloben, kartan och världsdelarna, världsberömda platser, berömda personer och vad de är kända för. Vi arbetar även med vilka källor som är trovärdiga och hur man kan vara källkritisk. 

Dagarna runt FN dagen görs varje år ett fördjupat tema kring mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Här görs kopplingar till tidigare kunskaper och byggs på med ytterligare kring den just nu aktuella situationen i samhället. 

Vi har regelbundna klassråd och elevråd där eleverna lär sig hur ett möte är uppbyggt och vilka roller olika personer kan ha på ett möte. På klassrådet får eleverna göra sin röst hörd genom att komma med önskemål om sin skoldag. Detta tas sedan med av våra representanter till elevrådet där ett gemensamt beslut tas. 

 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Vi kommer att avsluta varje del i urtiden och forntiden med ett skriftligt individuellt prov där du får chans att visa vad du lärt dig.

Du ska vara med och delta i samtalet och dokumentationen efter programmet Lilla Aktuellt. Din vilja att lära dig, din förmåga att lyssna och våga delta, försöka bygga på och dela med dig av dina tidigare kunskaper om världen spelar stor roll i denna bedömning. Genom att delta i nutidskrysset får du själv en chans att bedöma dina egna omvärldskunskaper.

Under veckans grej bedöms din förmåga att följa med under presentationen och skapa en sammanfattning med tankekarta, text och bild. Du kommer också att tillsammans med en klasskompis att få skapa en egen presentation om valfritt ämne för att redovisa för klassen. 

Efter undervisning av de tre världsreligionerna ska du kunna redovisa likheter och skillnader mellan dom. 

Du ska delta aktivt i klassråden samt öva på de olika rollerna som finns, till exempel ordförare, sekreterare och deltagare. 


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv på hållbar utveckling, och

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och

förmåga att reflektera över hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,

förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion och samhälle, och

förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv.

kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter,

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden, till exempel i barnlitteratur, sånger och filmer. Minnen berättade av människor som lever nu.

Samtal om och reflektion över moraliska frågor och livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel kamratskap, könsroller och döden.

Samtal om och reflektion över normer och regler i elevens livsmiljöer, däribland i skolan och i digitala miljöer.

Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.

Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om trafik, energi och livsmedel.

Rumsliga förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt förändrade levnadsvillkor i samband med övergången till jordbruk.

Norden befolkas. Människors levnadsvillkor under nordisk stenålder, bronsålder och järnålder.

Berättelser i antik och nordisk mytologi samt i samisk religion.

Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörder.

Mänskliga rättigheter inklusive alla människors lika värde och barnets rättigheter i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Grundläggande demokratiska principer. Vad åsikts- och yttrandefrihet samt majoritetsprincipen kan innebära i skolan och i samhället.

Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Metoder för att söka information, till exempel textläsning, intervjuer och observationer. Samtal om olika källors användbarhet och tillförlitlighet.

Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Eleven läser meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt. Eleven återger och kommenterar någon del av innehållet och visar begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor uppmärksammar eleven när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till för eleven enkla resonemang om texternas tydligt framträdande innehåll och jämför detta med egna erfarenheter.

Eleven samtalar om elevnära frågor och ämnen och ställer frågor, ger kommentarer och framför egna åsikter. När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att innehållet tydligt framgår. Dessutom ger och tar eleven enkla muntliga instruktioner.

Eleven skriver enkla texter med läslig handstil och med digitala verktyg. I texterna använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken samt kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kommenterar och återger delar av innehållet och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska och historiska förhållanden, samhällsförhållanden och religiösa traditioner. Eleven beskriver likheter och skillnader samt orsaker och konsekvenser i sammanhang som är relevanta för ämnena. Eleven samtalar om människors livsfrågor och levnadsvillkor samt om miljöfrågor och andra samhällsfrågor ur olika perspektiv.

Eleven använder begrepp, metoder och verktyg från de samhällsorienterande ämnena.

Matriser i planeringen
Udd/HH SO 1- 3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback