Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matematik - Bråk

Skapad 2018-05-10 09:58 i Nolskolan Ale
Matematik - Bråk Under följande arbetsområde ska du få lära dig mer om bråk i matematik och även om sannolikhet. Efter avslutat arbete ska du kunna: * Tal i bråkform, del av antal och bråk på tallinjen. * Sannolikhet, chans och risk Vi kommer att arbeta med både konkret material och även i matematikboken.
Grundskola 4 – 6 Matematik
I det är området arbetar vi med bråk utifrån matteborgen 4B.

Innehåll

Matematik - Bråk

Under följande arbetsområde ska du få lära dig mer om bråk i matematik och även om sannolikhet.

 

Efter avslutat arbete ska du kunna:

* Skriva och rita bråk. 

* Para ihop bråk med en bild

* Skriva hur stor del av figuren som är målad

* Vet hur en hel skrivs i bråkform

* Jämföra bråk

* och storleksordna bråk. 

Vi kommer att arbeta med både konkret material och även i matematikboken.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.
    Ma  4-6
  • Tal i procentform och deras samband med tal i bråk- och decimalform.
    Ma  4-6

Matriser

Ma
Matematik - Bråk

E
C
A
Problemlösning
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär.
Matematiska begrepp
Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.
Välja och använda metoder
Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredsställande resultat.
Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.
Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: