Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Fysik, Biologi

·

Årskurs:

6

Hållbar utveckling 6 A, vt 18

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 14 maj 2018

Hållbar utveckling? Vad är det? Hur påverkar vårt samhälle jorden och dess natur? Vad är bäst av fossila bränslen och förnyelsebar energi och varför?

Till dig som elev

Vi arbeta med ett tema som heter "Hållbar utveckling". I detta temat kommer vi att ta upp hur människans beroende och påverkan av naturen innebär för hållbar utveckling och vårt ansvar när vi nyttjar jorden. Vi kommer ta upp och diskutera fossila och förnyelsebara bränslen, materiens kretslopp, enrgins oförstarbarhet och flöde.

Arbetsområde

I detta temat kommer vi att ta upp hur människans beroende och påverkan av naturen innebär för hållbar utveckling och vårt ansvar när vi nyttjar jorden. Vi kommer ta upp och diskutera fossila och förnyelsebara bränslen, materiens kretslopp, enrgins oförstarbarhet och flöde.

Mål

Du ska:
* förstå hur våra handlingar påverkar miljön
* tolka och granska information med koppling till fysik, kemi och biologi
* kunna redogöra för energins oförstörbarhet och flöde
* kunna redogöra för partiklars rörelser samt förklara övergångar mellan fast form, flytande form och gasform
* kunna redogöra för olika vanliga kemikalier i hemmet, dess använding, påverkan av naturen samt hur de bör markeras och hanteras
* kunna förklara skillnaden på fossila och förnyelsebara bränslen och dess påverkan på miljön
* kunna materiens kretslopp genom förädling till produkter, hur det blir avfall som hanteras och sedan återgår till förnyelsebara bränslen.

Arbetssätt

Vi kommer arbeta med att samla in fakta och skriva det det i classroom på driven.

Redovisningsform

Skriftlig inlämning.

Bedömning

Du kommer bli bedömd utifrån vilken utsträckning du har uppnått målen ovan i din inlämningsuppgift. 

Reflektion


Läroplanskopplingar

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Matriser i planeringen
Hållbar utveckling år 6, ht 14
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback