Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mat - önskevecka

Skapad 2018-05-18 09:40 i Östervåla förskola Graniten Heby
för arbetslaget att utgå ifrån vid pedagogiska planeringen
Förskola
Mat är en viktig del av vår dag på förskolan, tillsammans med kostenheten kom vi fram till att barnen ska få lämna in en lista med "önskemat"

Innehåll

Bakgrund

Vi får maten från kostenheten i vår kommun och de serverar även lunchen i våra grundskolor, men våra barn på förskolan har aldrig fått önskat..... Vilket var lite orättvist, barnen ska vara delaktiga i vår verksamhet och träna sig i demokratiska beslut och kunna uttrycka vad de tycker och tänker och varför inte göra det med något som berör dem.

 


Syfte

Varför vi har valt detta tema är att utveckla barnen i demokratiska beslut, att alla får lägga fram sin åsikt och bli lyssnade på. Men att det kanske inte blir fiskbullar som en vill utan det blir fiskpinnar som sju stycken ville. Ibland kan man inte få som ”jag” vill utan att många av mina kompisar vill något annat, då bestämmer majoriteten

 

 

 

 


Mål

Att barnen får sin önskevecka och att de ser att de kan få vara med och påverka
Arbetssätt

SAFIREN:

Hur vi ska komma till målet att alla ska på sitt sätt få möjlighet att uttrycka sig, de barn på Safirensom kan uttrycka sig verbalt frågas enskilt vilken som är deras favoriträtt, de mindre barnen visas på bilder av olika maträtter där de får peka och visa vad de vill ha. När allas åsikter är inhämtade görs en bildkarta där man får lägga en kloss vid den rätten man vill rösta på, klossarna räknas sedan tillsammans med barnen och den eller de rätterna som får flest klossar vinner.

Uppföljning/utvärdering/utveckling

17/5-18

Har börjat fråga barnen om favoritmaträtterna

18/6

Nu är alla barn på Safiren tillfrågade om deras favoritmat, men eftersom några barn redan har fått sommarlov kan vi inte göra den slutliga omröstningen utan vi får fortsätta senare i höst med detta arbete.

5/12-18

Nu är alla barnen blivit tillfrågade på Safiren och det blev 6 olika rätter,

  • Blodpudding
  • Pasta och köttbullar
  • Pasta och korv
  • Pannkaka
  • Hamburgare
  • Spaghetti och köttfärssås

Istället för att barnen ska rösta och vi skickar bara in ett förslag skickar vi med alla förslag så får kostenheten välja om vi får en hel vecka med önskemat eller bara en dag.

Spännande och få se vad vi får för respons.

Anteckna under temats gång = uppföljning mot mål

När temat är över Utvärdera= nådde vi mål och syfte? kom vi dit vi ville? varför? varför inte?

Vad kan vi göra annorlunda nästa gång? Utveckling = vad kan ni gå vidare med och vad kan ni göra om? Vad kan förbättras?

Kopplingar till läroplanen

  • visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan, där samhörighet och ansvar kan utvecklas och där barnen får möjlighet att visa solidaritet,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: