Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

Språkhistoria

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 22 maj 2018

Språkhistoria; språkens indelning i olika språkfamiljer i världen och svensk språkhistoria, från runskrift till nusvenska. De olika språkperioderna behandlas, liksom influenser av andra språk.

Så här ska vi arbeta:

Arbetsområdet inleds med en föreläsning om språkfamiljer, nordiska språk och minoritetsspråk. Det följs  upp av individuellt arbete med instuderingsfrågor.

Nästa föreläsningsserie i två delar behandlar svenska språkets historiska perioder, influenser av andra språk, samt texter som visar hur språket förändrats över tid. Vi diskuterar texter, verk och andra skriftliga lämningar från olika perioder.

Den avslutande föreläsningen behandlar begrepp som arvord, lånord och nyord. Därefter jobbar vi individuellt med instuderingsfrågor. Arbetsområdet examineras i ett prov. 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen
Språkhistoria
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback