👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skriv en insändare

Skapad 2018-05-22 10:52 i Djupedalskolan Härryda
Grundskola 6 – 9 Svenska
Ett sätt att påverka något man inte är nöjd med kan vara att argumentera för sin sak. En typ av argumenterande text, den kanske enklaste formen, är insändare. Insändare publiceras vanligtvis i en tidning, pappersvariant eller i en nättidning.

En insändare är en text som oftast skrivs av en "vanlig" person, det vill säga inget proffs utan någon som har något att säga om ett aktuellt ämne eller problem. Nu är det dags för dig att påverka! Du ska få skriva en insändare som du ska få skicka in till tidningen. Lycka till!

Innehåll

Vad är en insändare?

En insändare skriver man för att man har något att säga, en speciell åsikt om något. Eller så skriver man en insändare för att man vill att något ska hända, eller så vill man att andra människor ska bli uppmärksamma på något. I en insändare uttrycks åsikter i ett visst ämne och texten har alltid en rubrik som talar om vad insändare handlar om.

Den börjar med en reaktion på något och sedan uttryckta åsikter om saken. Det gäller att övertyga läsaren om att åsikten är rätt och därefter motivera varför. Det är också ett effektivt sätt att vädja till känslor i insändaren, då känslor påverkar våra beslut. Använd gärna fakta och statistik som "bevisar" din tes. Man ska inte göra sig lustig över andras åsikter. Den som förlöjligar andras åsikter ger bara intryck av att inte ha något att komma med.

Konstruktiva förslag på hur det som är fel ska lösas är bättre. Ofta avslutas insändaren med en uppmaning. Det brukar vara en slags sammanfattning av vad insändaren handlar om. Insändaren avslutas med en signatur eller ett namn.

 

Lycka till!

/Hanna

 

Matriser

Sv
Insändare

Kunskapskraven för E är ej uppnådda
Kunskapskrav för E
Kunskapskrav för C
Kunskapskrav för A
Skriva texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.