👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Under 4 veckor, ett till fler tillfällen i veckan, arbetar vi med ämnesområdet Fysik.
Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om fysikaliska företeelser och sammanhang utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor.
Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i fysik har betydelse. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör energi, teknik, miljö och samhälle.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.
Undervisningen ska skapa förutsättningar för eleverna att kunna skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla perspektiv på utvecklingen av naturvetenskapens världsbild och ges inblick i hur naturvetenskapen och kulturen ömsesidigt påverkar varandra.
Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
Introduktion
Gemensam uppstart och genomgång av laborationsrapport och arbetssätt
Arbetspass där teori och praktiskt arbete varvas såsom;
samt diskussioner och egen utvärdering och reflektion av eget arbete
Sker under arbetets gång
Inlämning av eget skriftligt arbete där de kemiska begrepp och viktiga ord som vi pratat om finns med
Genomförda praktiska uppgifter och dokumentation av dessa i LAB-häfte
Power Point-arbetet
Deltagande i diskussioner där egna tankar kring fysik och elektricitet kommer fram
Se kunskaper