Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5 - 6

Tala- åk 5 och 6

Montessoriskolan Vaxholm, Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 juni 2018

Att hålla ett tal eller ett föredrag kräver förstås mycket träning och mycket förberedelse. Retorik betyder talarkonst och har utvecklats under mer än tvåtusen år. Redan i antikens Grekland lärde man ut retorik i skolorna. Ni kommer att få öva er på att bli goda talare som fångar publikens intresse med hjälp av ord, röst och kroppsspråk. Ni kommer också att få öva i er att lyssna på den som talar. En god talare är en god lyssnare.

Det här ska du lära:

Du kommer att få träna på och lära dig att förbereda och genomföra en muntligt framställning med hjälp av t ex stödord och ev bilder. Vi kommer även att fundera kring hur kroppsspråk och gester kan påverka ett tal och att träna på att tala med tydlig, röst och "lagom fort".

Så här ska vi jobba:

Du kommer att få:

  • se  och lyssna på och läsa en massa tal (du kan med fördel se filmen från Urskola ( http://urskola.se/Produkter/167948-Tungan-ratt-i-mun-Vaga-prata-vaga-misslyckas )
  • fundera något kring hur kroppsspråk och gester kan påverka en redovisning
  • analysera tal utifrån begreppen patos/känslor, etos/trovärdighet
  • göra olika muntliga övningar i par, grupp och klassvis.
  • förbereda ditt tal i skolan. Du kan få använda bilder och du utgår i ditt tal från stödord.

Så här ska du få visa:

Slutmålet med arbetet är att du ska framföra en tal inför klassen (eller mindre grupp) med hjälp av stödord. Talet ska handla om en person/djur/bok/åsikt/händelse/aktivitet som betytt/betyder mycket för dig. Redovisningen ska vara runt två minuter och innehålla inledning, huvuddel och avslutning. Du får pröva att använda känslor och/eller underbyggda argument i ditt tal. Du kommer att arbeta med detta i skolan men kommer att behöva träna hemma.

Fler tips som vägledning:

https://www.youtube.com/watch?v=miq1v9Pcxcs&t=23s

https://www.youtube.com/watch?v=W3C5ZgZ-5uM

Här kan du kolla intips om att välja ämne:

https://www.youtube.com/watch?v=MCcVU8-587A

Kolla in andra ungas tal och härma, talet blir personligt och "ditt eget " till slut ändå, för dina tankar/ord/känslor är bara dina.

Lycka till!

Katarina

 

 

 
 
 

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Tala - din röst behövs
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback