Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kvalitet och utveckling i förskolan - Naturvetenskap och teknik

Skapad 2018-06-08 13:27 i Änghögs förskola Trelleborg
Mall för pedagogisk planering. Gruppen Personal på Änghögs förskola.
Förskola
Använd ny färg inför varje termin

Innehåll

Barns utveckling i naturvetenskap och teknik

Analys/bedömning (utifrån verksamhetens kvalitet-organisation, innehåll, arbetssätt och förhållningssätt)

Höstterminen 2017

Vi jobbar för att komma med i Grön Flagg. Så vi sopsorterar kontinuerligt, pratar om årstiderna, vi pratar om hur vi kan leva för en hållbarutveckling. Vi har gjort vattenexperiment med olika sorters mått, samt tittat på vad som sjunker och flyter.

Vi har tittat på kostcirkeln och pratat om var maten kommer ifrån och vad ekologisk mat är. Barnen har fått smaka olika sorters rotfrukter, lök och grönsaker. Det var väldigt positivt då nästan alla barn vågade smaka på allt, till och med de olika lökarna. I samband med det har barnen fått göra löktryck och potatisdjur.

Vi hade grävt ner en planka med bara olika sorters frukt och grönsaker, men det kom en grävmaskin o ch grävde upp den. Så den försvann! Så vi har ny grävt ner en ny, men den får ligga kvar någon månad framåt.

Vi tycker att vi jobbar kontinuerligt med olika varianter av naturvetenskap. Vi för en diskussion och reflekterar med barnen. 

 

Vi har gått en kurs i Naturvetenskap och teknik. Kände igen det mesta om naturvetenskap men fick lite tips på vad vi kan göra inom tekniken.

 

Vårterminen 2018

Vi har gjort ett slutet ekosystem. Det tittar vi på med jämna mellanrum o pratar om vad som hänt i det, samt att det symboliserar vårt ekosystem här på jorden.

Då vi nyligen har blivit godkända i Grön flagg så ska vi jobba mer med Hållbar utveckling. Låta barnen få tänka till hur vi tillsammans kan spara på resurserna, allt från el, vatten, samt pappret vi ritar på. Hur man kan lämna gamla saker på loppis eller till en kompis. Vi pratar om hur vi pantar, sopsorterar olika material, även batterier och gamla elartiklar. 

 

Vi har jobbat med olika sorters vattenexperiment, ex. Ytspänningen, densitet, flyta, sjunka, litersmått m.m. Vad är levande? En pinne? En sten? Ett plastdjur? Osv.

Vad ska tillföras i undervisningen för att utmana barnens lärande och därmed öka kvaliteten på undervisningen?

Höstterminen 2017

Vi ska göra ett eget slutet ekologiskt kretslopp. Kommer att jobba vidare med plantering och sätta frö under vårterminen. Vi måste utveckla tekniken. Fick lite tips på kursen vi gick september 2017.

 

Vårterminen 2018

Vi ska jobba vidare med Hållbar utveckling på olika sätt. Vad händer med vår jord om vi fortsätter förbruka som vi gör? Hur kan vi förändra vårt förbrukning? Vi fortsätter att titta på årstiderna och naturen genomgående under året. Pratar om kretslopp, att alla är lika viktiga i näringskedjan, från myran till stora däggdjuren. 

Inom tekniken ska vi titta på hur olika maskiner har utvecklats, ex tvättbrädan- tvättmaskinen, från en pinne- elvispen m.m. Ska stödja och vägleda barnens billek genom att hjälpa barnen att bygga tunnlar, vägar och garage. 

Matriser

Kvalitet och utveckling i förskolan - Naturvetenskap och teknik

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ska utveckla tekniken. Genom bland annat hur olika maskiner utvecklats. Ska vägleda och stödja barnens billek genom att bygga garage, tunnlar och vägar med olika material.
Nivå 4
Nivå 5
Har nyligen blivit godkända av Grön Flagg. Jobbar varierat med bl.a. Hållbar utveckling.
Nivå 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: