Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Låtskrivande

Skapad 2018-06-09 09:44 i Stadsskogenskolan Alingsås
Låtskrivande i åk 4.
Grundskola 4 Musik
Ni har skrivit låtar under våren och jobbat i mindre grupper. Med en given ackordföljd som ni fick spela, gemensamt i gruppen, på ukulele fick ni sedan skriva en text och hitta en passande melodi. Kreativiteten flödade men det bästa av allt var att ni uthärdade när det blev motigt. Alla grupper fick ett fungerande resultat! Imponerande!

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform i olika genrer.
  Mu  4-6
 • Musikskapande med utgångspunkt i musikaliska mönster och former, till exempel ackordföljder och basgångar.
  Mu  4-6
 • Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers och refräng som byggstenar för att komponera musik i olika genrer.
  Mu  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även spela delar av en enkel anpassad melodi-, bas- och slagverksstämma samt bidra till ackompanjemang på ett ackordinstrument med några ackord.
  Mu  E 6
 • Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska möns­ ter och former och pröva hur dessa kan bidra till en fungerande komposition.
  Mu  E 6

Matriser

Mu
Låtskrivande

I detta arbete jobbade ni mot tre olika nivåer.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Du var inte engagerad i gruppens arbete.
Ni skrev en text och läste den rytmiskt till ackorden. Föra att utveckla låtskrivandet behöver ni försöka jobba med att hitta en melodi till texten nästa gång.
Ni skrev en text till en vers eller refräng och sjöng en melodi som passade till ackorden. För att utveckla låtskrivandet behöver ni skriva/hitta en refräng eller vers till den del som ni redan har skrivit nästa gång.
Ni har skrivit en text till en vers och refräng och sjunger den med en passande melodi.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: