Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4

Konstens grunder

Gemensamt Fritidshem i Båstad, Båstad · Senast uppdaterad: 12 juni 2018

Det här är allt du behöver veta för att bli en bra konstnär.

KONSTENS GRUNDER

                                 Linjer,former,färger,rum,nyanser och strukturer



Linjer

Linjer används för att visa konturer på bilder samt för former och ytor .De kan även användas till att visa fart i en bild. Det finns många olika typer av linjer: tjocka, tunna, diagonala,lodräta, horisontella,kurviga,vågiga,streckade, spiralformade,taggiga,vertikala,parallella,trasiga

Övningar

1.Vi gör övningspapper tillsammans.. På baksidan gör vi en enkel bild för att visa tex en blomma med olika konturer

2. Vi gör en bild där vi skriver ordet “LINJER” med olika typer av linjer. Vi använder A-4 papper,blyertspenna och tuschpennor.

3.Linjeporträtt.

Klipp ut ett ansikte ur en tidning eller från internet. Behåll bara ansiktet och halsen, allt annat ska klippas bort. Montera på ett papper. Eleverna ska använda olika slags linjer för att skapa hår,kläder och bakgrund. Tänk på att variera linjerna. Använd tekniken doodling, då man delar in ytan i olika fält som man noggrannt fyller med olika mönster och linjer.

 

Former

En form kan vara två- och tredimensionell. Organiska former kommer från saker som finns i naturen tex former av växter eller djur.

Tvådimensionella former: kvadrat,rektangel,cirkel,organisk form,triangel,oval

Tredimensionella former: kub,klot,cylinder,pyramid

Övningar

1. Vi gör en bild med olika tvådimensionella former i vänster marginal. Därefter försöker vi förvandla samma form till tredimensionell i höger marginal. Färglägg på valfritt sätt.Tänk på att färglägga skuggorna i det tredimensionella med en mörkare nyans. Använd A-4 papper som du delar av med en vertikal linje i mitten. Namnge de olika formerna.

2. Vi ska skapa en bild som är uppbyggd med olika former, genom att klippa i dagstidningar. Bygg upp bilden med hjälp av två- och tredimensionella former. Klistra upp på svart papper.Måla över bilden med valfri vattenfärg.

3. Origami

 

Färger

Det finns tre grundfärger:blå,röd,gul. De kallas primärfärger. Av de färgerna kan man sedan blanda alla andra färger.

Svart, brun, grå och vit är neutrala färger.

Om man blandar grundfärgerna med varandra blir det nya färger. Gult och rött blir orange. Blått och gult blir grönt. Rött och blått blir lila. De nya färgerna kallas sekundärfärger.

De färger som ligger på motsatt sida av varandra i färgcirkeln är de färger som framhäver varandra mest. Vill du få balans i din bild ska du tänka på detta . Färgerna kallas för komplementfärger. Det kan vara gul/lila, röd/grön och orange/blå.

Färger kan också delas upp i varma färger, färger som går åt det röda hållet och kalla färger, vilka går åt det blå hållet.

 

Övningar:

 

1. Primär/sekundär färgcirkel.

Dela in en cirkel i sex delar.Börja med att färglägga grundfärgerna/primärfärgerna med akvarellpenna. Därefter lägger du gul och röd över över varandra i den orangea delen. sedan gul och blå över varandra i den gröna delen. Slutligen röd och blå över varandra i den lila delen.

 

2. Färghuset

Du kommer endast att använda de tre grundfärgerna, gul, blå, röd

Måla en våning färdig åt gången

Måla översta våningen från gult till rött

Måla mellersta våningen från rött till blått

Måla understa våningen från blått till gult

Viktigt att skölja muggen med vatten efter varje färdigmålad våning

Dekorera din bild.

 

3.  Landskap i två kulörer

Vi målar 4 små landskap med hjälp av enbart två färger,och dess nyanser. En färgskala för varje enskilt bild..Börja med bakgrunden, låt torka och lägg sedan till detaljer.

Montera upp bilderna på svart papper.

Vi använder akvarellfärg till bilderna.

 

Extra uppgift.  Måla valfri bild med komplementfärger. Lila-Gul, Röd-Grön,Orange-Blå

Måla med akvarellfärg.



Struktur

Ytan på föremål känns och ser olika ut. När du ritar struktur på en sak visar du hur det skulle kännas att röra vid det.Du gör det mer levande.

Struktur kan vara på riktigt eller bara vara ett intryck.

Exempel på strukturer: Hård, mjuk, gropig, taggig, vävd, slät, räfflad, ojämn,grov

 

Övningar

 

1.  Ta ett A4 papper och dela in det i fyra rutor. Rita fyra olika strukturer, en för varje ruta.

 

2. Ta en skiva grålera. De strukturer du ritade innan ska nu göras på din lerplatta. Dela in plattan i fyra fält. Eleverna ska visa att de , genom sitt sätt att använda olika verktyg, kan framställa en struktur som känns tydligt på den färdiga plattan

 



Rum/Plats

 

Rum är det utrymmet som finns i bilden, runt omkring och mellan saker, framför, bakom och mittemellan. Man kan även prata om perspektiv i bilden, dvs djup och avståndsförhållande i bilden.( mindre längre bak, överlappning mm)

 

Uppgift

 

Vi ska rita ett vågrätt streck och under det tre streck sicksack över pappret. I det nedersta utrymmet ska ni rita toppen på trädkronor, i nästa ett hus och träd. Samma sak i den tredje,men ännu mindre. I det fjärde utrymmet ritar ni hav. I rektangeln överst målar ni himmel. Färglägg med färgpennor/akvarellfärg. Arbeta med färgerna som vi tränat innan.(nyanser)                       

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback