Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion år 6- Nolbyskolan

Skapad 2018-06-13 12:54 i Nolbyskolan Alingsås
Grundskola 6 Religionskunskap
Hinduism och buddhism

Innehåll

I år 6 arbetar vi religion med hinduism och buddhism. Vi arbetar också begrepp kring etik såsom hur man ser på vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  SO
 • analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,
  SO
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
  Re  E 6

Matriser

Re
Religion år 6- Nolbyskolan

Hinduism och buddhism

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Hinduism och buddhism och dess betydelse
Eleven kan redogöra för några hinduiska och buddhistiska högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan dessa religioner och kristendomen.
Eleven kan redogöra för några hinduiska och buddhistiska högtider och traditioner och göra jämförelser mellan dessa religioner och kristendomen.
Eleven kan redogöra för några hinduiska och buddhistiska högtider och göra välutvecklade jämförelser mellan dessa religioner och kristendomen.
Identitet och livsfrågor
Eleven kan på ett enkelt sätt beskriva olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i dessa religioner.
Eleven kan på ett delvis utvecklat sätt beskriva olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i skildras i dessa religioner..
Eleven kan på ett utvecklat sätt beskriva olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i skildras i dessa religioner..
Etik
Eleven kan nämna och på ett enkelt sätt beskriva några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet. Eleven kan också samtala kring frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.
Eleven kan nämna och på ett delvis utvecklat sätt beskriva några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet. Eleven kan också samtala och reflektera kring frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.
Eleven kan nämna och på ett utvecklat sätt beskriva några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet. Eleven kan också samtala och reflektera kring frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: