Skolbanken Logo
Skolbanken

Granens utvärdering Naturvetrnskap vt-18

Jungfrustigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 18 juni 2018

Vi har arbetat med förståelse av människans kropp ex smaken. Vi har forskat om rymden och solsystemet. Dessutom har vi gjort några experiment.

Utvärdering: Hur har barnens förståelse ökat? Vad har barnen lärt sig? Hur har vi arbetat för att göra det möjligt för barnen att utveckla sin förståelse/förmåga/intresse för relaterade mål I läroplanen? Uppfylldes målen? Hur kommer det sig? Hur gjorde vi lärandet möjligt för barnen? Hur såg lärmiljön ut?

Vi har utgått från barnens intresse och förförståelse om rymden, planeter och om vulkaner

Många barn känner till olika planeter, om rymdraketer, om solsystemet.

Vi har visat film om vulkaner, tittat på bilder på planeter, solen. Vi har läst faktaböcker och utgått från barnens frågor. Några barn har tagit med sig egna böcker för att visa och reflektera ihop med andra barn.

Vi har lekt en lek där vi får röra oss som planeterna gör runt solen. Därmed har barnen lättare att förstå hur solsystemet fungerar. Skapat solen och planeter med alla barnen.

Barnen har fått vara med om flera experiment som ex ett vulkanutbrott med vulkanen som är av play- doo och vätskan som man häller i krater var ättikssprit, bakpulver där det blev en reaktion som ett utbrott.

Vi har också undersökt hur vätskors olika densitet placerar sig i flaskan. Och barnen får upptäcka  efter vi skakade flaskan att vätskorna åter lägger sig i lager när flaskan hålls stilla.

Barnen har fått lära sig om hur man känner smaker, vilken mat som är bra för kroppen, vilka vitaminer finns det i maten, frukten mm.

Barnen har fått vars med om att göra rörelselekar, hinderbanor och rytmik med dans. Vi har poängterat vikten av att röra på sig och haft många diskussioner med barnen.

Barnen har också fått vara med och odla i planteringslåda som potatis, rädisor, ärter och jordgubbar.

Vi har vattnat, skördat och provsmakat under tiden som grönsaker kommit upp.

Analys: Vad ska vi tänka på till nästa gång? Tänk framgångsfaktorer och utmaningar. Vad kan vi utveckla? Hur? Hur går vi vidare? Hur kan vi använda barnens nya förmågor/förståelse/intressen?

Det är viktigt att vi fokusera på nya mål och barnen får nya utmaningar och nya lärdomar kring naturvetenskap, teknik och miljö. Vi är uppmärksamma på vad barnen intresserar sig för och vad de pratar, frågar om och kan därför anpassa våra planeringar inför undervisningarna. Viktigt att vi tar fram konkreta material, filmer, böcker så att det lockar barnen att bli nyfikna på dessa områden

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback