Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Utvärdering vår/sommar 2018 Senaspskornet

Skapad 2018-06-21 13:58 i Hosiannaskolans Förskola Fristående förskolor
Förskola
Utvärdering

Innehåll

Utvärdering vår/sommar -18

 

Språk

Vi har fortsatt arbetat med materialet ”före Bornholmsmodellen” och läst mycket böcker för barnen då vi sett resultat med barnens språkförståelse i och med detta. Barnen har uppskattat det väldigt och vill gärna själva återberätta böckerna vi läst, med egna ord. Vi har märkt hur barnens ordförråd och läsförståelse utvecklats på en nivå som vi tror inte hade varit möjligt om vi inte hade arbetat så som vi gjort med materialet. Barnen har dessutom lärt sig att använda sig av deras fantasier när vi gett dem ”fria händer” till tolkning av böcker och historier vi läst/berättat för dem. Vi har jobbat med att läsa/berätta med gester och stor entusiasm och upplevt att barnen tack vare detta vågat mer när de sedan varit deras tur.

Matematik

I med att vi på senapskornet har små barn har vi lagt vårt fokus på att räkna alla barnen vid fruktsamlingarna. Detta är något barnen visat sig vara väldigt duktiga på och räknar oftast i ”kör” med oss pedagoger.

Vi har också räknat med barnen när vi har lekt tillsammans, som till exempel klossar eller andra leksaker som vi leker med.

Som vi nämnde i utvärderingen från hösten/vintern så har vi velat sätta upp mer material på väggarna med bla. Siffror och alfabetet och syftet med detta skulle då vara för att visa och lära barnen siffror som symboliserar deras ålder, och se till att dom känner igen ”sin siffra” och det har vi nu gjort och det har verkat uppskattat. Vi skrev bland annat ut lite bilder på olika insekter och blommor och siffran på hur många av dessa som finns med i bilden och barnen har varit väldigt duktiga och snabba på att räkna ut hur många, exempelvis spindlar som de ser på bilden och en del har på en gång vetat då de känt igen siffran.

 

Kristen profil

Vi har precis som under förra terminens gång uppmärksammat att barnen enklare fattar intresse och lär sig via sång och musik och vi har därför lyssnat och sjungit till enklare låtar om berättelser ur bibeln.

Vi ber som vanligt före varje måltid och barnen säger glatt amen i kör i slutet av bordsbönen.

Vi har dessutom köpt in böcker om olika bibelberättelser så att de barn som visar intresse kan få bläddra och vi pedagoger läsa för dem.

 

Gymnastik

Vi har nu under våren/för-sommaren haft tur med väder vilket gjort de enkelt för oss att vara utomhus mycket och barnen har då lekt och sprungit omkring en massa.

De har bla. sparkat boll, cyklat på cyklarna och övat balansen och hoppat hopprep.

Vi har också dansat en del inomhus till låtar de tycker om. Favoriten under våren har varit ”huvud axlar knä och tå” och de älskar delen då man ska göra rörelserna supersnabbt.

Natur

Efter en lång vinter fick vi uppleva både vår och sommar. Vi har lekt med insekter och daggmaskar, vi har plockat fina sommarbuketter, satt upp en fågelholk och badat.  I och med våra teman så har vi också pratat mycket om vilka djur, blommor och insekter som befinner sig i naturen och lyssnat en hel del på fåglarnas kvitter.

Teman

Under vårtermin har vi haft tre olika teman. Djur på bondgård, färg, så frön och odla och påsken.

Djur på bondgård

Vi har spelat upp olika djurläten och gett barnen i uppdrag att gissat vad för djur som dem har hört och sedan har de även härmat dessa djurläten och lärt sig att koppla dem till rätt djur. Tex mu = Kossa. Vi tog i samband med detta fram vår lilla leksaksbondgård vi har och visade dem leksaksdjuren som fanns där i, vilket såklart förenklade det för dem, att koppla i det här fallet, kossan till rätt ljud och djur.

Barnen har dessutom fått färglägga och måla bilder med olika bondgårdsdjur på.  Detta tema gillade barnen! 

 

Färg

Ni har mycket duktiga barn, som alla nu har lärt sig de ”vanligaste” färgerna efter att vi visat dem de. De har även fått välja kritor och säga vilken färg de vill ha och sedan måla med just den färgen för att bekanta sig med den. Vissa barn kan säga färgerna på engelska. Dom har också fått måla av sin egen hand och sedan målat fritt. De har blivit mycket målande nu på våren och det har känts som att temat ”färg” var ett av de mest uppskattade av teman.

 

Så frön och odla

Efter sportlovet började vi prata om att så frön och odla. Vi visade bilder på solrosor och gräslök. Vi planterade sedan frön i små muggar, som vi satte i ett fönster för att gro. Barnen vattnade och solen gav värme och ljus, men tyvärr så har solen varit så stark i vår vilket resulterade i att de torkade ut väldigt snabbt. Tanken var att barnen skulle få ta med sig plantorna hem men i och med detta så blev det inte av. Bättre försök nästa år helt enkelt! ;)

 

Påsken

Vid påsken pysslade vi lite med att göra små kycklingar av pappertallrikar och sedan fick de färglägga en hel del kycklingar, påskägg osv. Vi hann tyvärr inte med så mycket pyssel som vi hade tänkt. Men barnen klagade inte! De var så nöjda så med detta.

 

 

 Blommor och insekter

Vi har nu under våren/sommaren skrivit ut en hel del bildkort på olika blommor och insekter och haft siffran på antalet tex blåsippor som de ser på bildkortet. Detta har barnen tyckt varit jätteroligt och v har trots att temat varit slut blivit ombedda av barnen att ta fram korten så att de får kolla på dem. Vi har också kollat mycket efter insekter och blommor när vi varit ute på vår lekplats. Många av barnen har visat tycke för detta tema genom att plocka blommor till oss pedagoger och ibland kommit med en mask eller skalbagge som de velat ge till någon av oss.  

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: