Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild åk 1

Skapad 2018-08-03 19:59 i Sollebrunns skola Alingsås
Bild i åk 1
Grundskola 1 Bild
Få pröva på olika material och metoder att skapa utifrån olika syften. Diskutera och reflektera över olika bilders budskap.

Innehåll

Arbetsområde:

Skapa olika alster, både plana och tredimensionella, med olika material och olika metoder. Diskutera olika bilder och deras budskap. Vi integrera bild i andra ämnen som t.ex. svenska, teknik, matematik, musik. Vi kommer att ha bild-undervising både med fokus på bilden och med fokus på ämnet. 

 

Konkreta mål:

Du kommer att få pröva på att arbeta med olika material som lera/trolldeg, papper, papier maché, vatten/flaskfärg, kritor, pennor, tyg och naturmaterial.  Du kommer att få pröva på att måla på staffli, med händer, kritor, och andra saker. Du kommer också att få pröva på att arbeta med olika konstruktioner och tekniska byggnationer.  Du kommer att få diskutera och reflektera över olika bilders budskap och hur du kan förmedla ett budskap. 

Begrepp: tolka bilder, budskap, skapa, illustrera, 

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

berätta din tolkning av olika bilder

använda olika tekniker och metoder

använda olika material 

Undervisning:

Under läsåret kommer vi att få reflektera och diskutera olika bilders budskap. Vi kommer att prata om de bilder vi själva skapat och de vi möter i sagoböcker och i annat skolmaterial. Vi kommer att integrera bild i andra ämnen som t.ex svenska de sagor vi skriver och som vi läser, i matematik, teknik, NO, SO, musik. Då mest bilder som illustrera, uttrycker eller instruerar det vi arbetar med. Men också som skapelser och konstruktioner av det vi arbetar med. I bild-arbeta kommer vi att använda olika material som tyg, garn, vattenfärg/laskfärg och pensle, måla med händerna, kritor, pennor, modelera med trolldeg/lera, skapa med kartong, papper, naturmaterial. Vi kommer också att använda olika metoder och tekniker som origami, socker/saltmålning, papier maché, hållbara tor,n stötdämpande skydd, mfl. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.
  Bl  1-3
 • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
  Bl  1-3
 • Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.
  Bl  1-3
 • Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
  Bl  E 6
 • I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 6

Matriser

Bl
Bild åk 1-3

Visar förmåga
Visar god förmåga
Visar mycket god förmåga
Framställa bilder
 • Bl  1-3
 • Bl  1-3
 • Bl  1-3
Jag skapar med hjälp av en utifrån given idé. Jag behöver inspiration och stöd för att genomföra arbetet. Jag vet vilka grundfärgerna är och kan utifrån dessa blanda andra nyanser.
Jag har egna idéer om utformning, men behöver visst stöd att genomföra arbetet. Jag kan skilja på varma och kalla toner.
Jag har egna idéer om utformning och genomför arbetet på egen hand och ger det ett personligt uttryck. Jag kommer med egna förslag på hur uppgiften kan lösas. Jag ser skiftningar och nyanser i motivet och försöker använda rätt färgton
Metod, teknik och material
 • Bl  1-3
 • Bl  1-3
 • Bl  1-3
Jag kan hantera några material och tekniker.
Jag kan hantera flera material och tekniker.
Jag kan hantera material och tekniker på ett säkert sätt.
Kommunicera med bilder
 • Bl  1-3
Mina bilder har ett budskap. Jag kan illustrera en vardaglig händelse, en berättelse eller ett arbetsområde jag arbetar med. Jag kan berätta vad mina bilder föreställer.
Mina bilder har ett tydligare budskap. De kompletterar mina skrivna arbeten. Jag kan berätta om mina bilder och delge mina tankar.
Mina bilder är genomtänkta och har ett tydligt budskap. De förstärker det jag skrivit inom olika områden och tillför ny information. Jag kan berätta om och reflektera kring egna och andras bilder och delge mina tolkningar, tankar och idéer.
Konsthistoria
 • Bl  1-3
Jag känner till någon konstnär och dennes verk.
Jag känner till några konstnärer och deras verk.
Jag känner till flera konstnärer och deras verk. Jag kan hitta likheter och skillnader hos olika konstnärer och konststilar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: